Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltalainen ex-kenraali: Ukraina voi työntää venäläiset sotaa edeltäville rajoilleen ensi vuoteen mennessä – "Missä venäläisillä ei ole tuliylivoimaa, ukrainalaiset voittavat sata kertaa sadasta"

Ukraina voisi työntää Venäjän joukot takaisin sotaa edeltäville rajoilleen vuoteen 2023 mennessä, sillä Vladimir Putin on uuvuttanut joukkonsa, eläköitynyt yhdysvaltalainen kenraaliluutnantti Ben Hodges kertoo Business Insiderille.

– Venäläiset ovat uupuneita. Heillä ei ole juuri nyt muuta tekemistä, Hodges sanoi lehdelle torstaina.

Suuri osa Venäjän joukoista on jo sidottu sotaan, mutta niillä on ollut vain vähän alueellista menestystä 20 viikon sotimisen jälkeen.

Hodgesin mukaan lännen Ukrainalle antaman tuen täysi paino on vasta alkamassa hahmottua, kun Ukraina saa Yhdysvalloilta ja sen liittolaisilta pitkän kantaman rakettijärjestelmiä.

Hän lisäsi, että yksi avain Ukrainan menestykseen tulee olemaan Venäjän "ainoan edun", eli tykistö- ja raketinheitinarsenaalin tyrmääminen.

– Minusta näyttää siltä, että siellä missä venäläisillä ei ole ylivoimaista tulivoimaetua, ukrainalaiset voittavat sata kertaa sadasta.

– Joten tarjoamalla ukrainalaisille kyvyn iskeä venäläiseen tykistöön, raketinheittimiin, ammusvarastoihin ja komentopaikkoihin, se tuhoaa ja häiritsee sen yhden asia, mikä venäläisille on eduksi, Hodges toteaa.

Hodges puhuu myös Ukrainalla olevan merkittävä moraalinen etu. Venäjän joukkoja painaa vuorostaan resurssien ja valmiuksen puute, mikä estää niitä saavuttamasta merkittävää edistystä taistelukentällä.

Venäjä on edistynyt jonkin verran Donbasin alueella, johon taistelut ovat jumittuneet Venäjän epäonnistuttua pääkaupunki Kiovan valtauksessa sodan alkupäivinä.

Venäjän joukot ovat valmiita jatkamaan kulutustaisteluita, koska heillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuvailee Hodges. Putin voisi jatkaa konfliktia tämän vuoden loppuun asti niissä toiveissa, että länsi menettäisi kiinnostuksensa Ukrainan tukemiseen kotimaisten ongelmien, kuten kaasun hinnan tai inflaation vuoksi. Kulutussotaan Venäjä tarvitsee kuitenkin loputtomasti aikaa, ammuksia ja henkilöstöä. Ammuksia Venäjällä saattaa riittää, mutta Ison-Britannian keskiviikkoisen tiedusteluraportin mukaan henkilöstöä saatetaan värvätä jo Venäjän vankiloista.

– Luulen heidän olevan hieman ajan tasalla. Mutta jos länsi pysyy yhdessä tämän vuoden läpi, uskon sen päättyvän, Hodges tuumasi.