Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sveitsi torppasi pyynnön hoitaa sodassa haavoittuneita ukrainalaisia sotilaita ja siviilejä

Sveitsin liittohallitus on tyrmännyt Naton pyynnön hoitaa Ukrainan sodassa haavoittuneita ukrainalaisia, vedoten puolueettomuuteen. Asiasta kertoo Sveitsin yleisradioyhtiön uutissivusto Swissinfo, lähteenään sanomalehti Tages Anzeiger.

Lehden mukaan tietyt Sveitsin kantonit ilmaisivat halukkuutensa hoitaa haavoittuneita toukokuussa, mutta hallituksen vastustus torppasi aloitteen.

Pyynnön esitti Naton katastrofivalmiuskeskus, joka koordinoi lääkinnällistä evakuointia Ukrainasta kansainvälisesti. Pyyntö käynnisti Sveitsissä koordinoidun lääketieteellisen palvelun, liittovaltion kansanterveysviraston ja ulkoministeriön selvityksen. Kolme viikkoa myöhemmin liittovaltion viranomaiset eväsivät haavoittuneiden ukrainalaisten pääsyn maahan "oikeudellisista ja käytännön syistä".

Suurimmat vastalauseet olivat, että haavoittuneiden hoitaminen loukkaisi Sveitsin asemaa kansainvälisen oikeuden mukaisesti neutraalina valtiona. Esimerkiksi Geneven yleissopimus ja Haagin sopimus vuodelta 1907 edellyttävät puolueettomilta valtioilta, että kuntoutetut sotilaat eivät voi enää osallistua sotilasoperaatioihin toipumisen jälkeen.

Haavoittuneiden siviilien osalta hallitus oli sitä mieltä, että on lähes mahdotonta erottaa siviilejä sotilaista, koska monet ukrainalaiset siviilit tarttuvat aseisiin puolustaakseen maatansa. Sveitsin viranomaiset haluavat sen sijaan auttaa haavoittuneita kanavoimalla humanitaarista apua Ukrainan siviilisairaaloihin.