Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanjan ja Marokon maastopaloista ennätykselliset hiilidioksidipäästöt – "Espanjan päästöt ovat jo korkeammat kuin viimeisten 20 vuoden aikana"

Espanjan ja Marokon maastopalot ovat tuottaneet tämän vuoden kesä- ja heinäkuussa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin samana ajanjaksona vuoden 2003 jälkeen, Euroopan unionin Copernicus Atmosphere Monitoring Service kertoi. Asiasta uutisoi Reuters.

Metsäpalot ovat pyyhkäisseet läpi osia Etelä-Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta, tappaen satoja ihmisiä ja pakottaen tuhansia evakuoimaan kodeistaan. Paloista on aiheutunut myös terveydelle haitallisia saasteita ja kasvihuonekaasuja.

Espanjan tulipalot aiheuttivat kesä-heinäkuussa 1,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä. Se on suurin määrä kuin minkään vuoden samana ajanjaksona sen jälkeen, kun Copernicus-tietoaineisto aloitettiin vuonna 2003. Tiistaina Espanjassa roihusi vielä yli 30 maastopaloa.

Espanjan aikaisempi päästöhuippu oli kesä-heinäkuussa vuonna 2012, jolloin päästöjä oli 1,1 miljoonan tonnia.

– Espanjan päästöt ovat jo korkeammat kuin ne ovat olleet viimeisten 20 vuoden aikana, Copernicus-tutkija Mark Parrington sanoi Reutersille.

Marokossa oli puolestaan kesä-heinäkuussa metsäpalojen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä 480 000 tonnia, mikä on myös korkein määrä kahden viime vuosikymmenen aikana.

Copernicus laskee tietoihinsa kaiken tulipalojen aiheuttaman hiilen, mukaan lukien kasvihuonekaasut hiilidioksidin ja metaanin.

Ilmastonmuutos pahentaa kuumia ja kuivia olosuhteita, jotka saavat tulipalot leviämään nopeammin ja palamaan pidempään. Se tarkoittaa, että ne levittävät enemmän kasvihuonekaasuja, jotka lämmittävät planeettaa. Mukana leviää myös ilman epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja sekä hengitysongelmia.

– Riippuen tuulen suunnasta, huonolaatuinen ilma voi vaikuttaa mahdollisesti kymmeniin, satoihin tai tuhansiin ihmisiin, Parrington sanoi.

Maastopalot aiheuttivat 1,76 miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä maailmanlaajuisesti vuonna 2021, kun voimakkaat ja pitkittyneet tulipalot valtasivat alueita esimerkiksi Siperiassa, Yhdysvalloissa ja Välimeren maissa.

Myös Ranska lähestyy maastopalojen päästöjen ennätystä. Maan tulipalot aiheuttivat tämän vuoden kesä-heinäkuussa 344 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä.