Laaja ja pitkä sähkökatko voisi yhä halvaannuttaa polttoainejakelun Suomessa, kertoo Yle. Huoltoasemien toimintavarmuutta on yritetty parantaa vuosia, mutta työ on tähän mennessä edennyt hitaasti.
Vuonna 2014 Suomeen oli tavoitteena saada 70 varavoimalla varustettua jakeluasemaa. Huoltovarmuuskeskus varusti tällöin neljä huoltoasemaa varavoimakoneella. Heinolaan, Forssaan, Ouluun ja Siilinjärvelle avattujen pilottiasemien oli tarkoitus toimia esimerkkinä ja kannustimena polttoainetta myyville yrityksille. Tavoitteesta ollaan kuitenkin yhä kaukana.
Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) liikennekaupasta vastaava toimialuejohtaja Raija Rantanen kertoo Ylen haastattelussa, että yritysten näkökulmasta kiinteä varavoimakone on kallis investointi. Hintalappu nousee helposti 100 000 euroon, eikä investointi tuota juuri voittoa.
PKO:n näkemys onkin, että valtion olisi osallistuttava kustannuksiin.
– Kun investointeja tehdään yhteisen edun nimissä, oletus on, että rahoituksessa on mukana myös yhteistä rahaa, Rantanen toteaa.
Toinen syy sille, miksi yritykset eivät ole investoineet varavoimaan on se, että pitkät sähkökatkot ovat käyneet harvinaisiksi. Maakaapelien ansiosta myrskyt eivät enää katko sähköjä samaan tapaan kuin ennen.
Huoltovarmuuskeskuksella ei ole tarkkaa kuvaa siitä, missä varavoimalla varustettuja jakeluasemia Suomessa jo on. Se tiedetään, että verkosto on harva.
Huoltovarmuuskeskus toivoo, että sähkökatkoilta suojatut huoltoasemat yleistyisivät markkinavetoisesti eli yritykset perustaisivat niitä myös ilman valtion tukea.
Tuoteryhmäpäällikkö Juha Vahlsten kertoo, että polttoainejakelun huoltovarmuuden parantamiseen tähtäävä projekti on tänä vuonna yhdistetty toiseen hankkeeseen. Tavoitteena on rakentaa maahan 300 ruokakaupan verkosto, joka toimisi varavoiman turvin pitkien sähkökatkojen aikana.