Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sri Lankan presidentiksi odotetusti konkaripoliitikko Wickremesinghe

Sri Lankan uudeksi presidentiksi valittiin keskiviikkona odotetusti virkaatekevä presidentti Ranil Wickremesinghe, 73, kertoivat parlamenttilähteet.

Wickremesinghen voitto parlamentin äänestyksessä oli varsin selvä, sillä hän sai 134 ääntä, kun taas pääoppositiopuolueen ehdokas, ex-opetusministeri Dullas Alahapperuma keräsi kannatusta 82 äänen verran.

Vaalien kolmas ehdokas, vasemmistojohtaja Anura Dissanayake oli vain kolmen kansanedustajan mieleen.

Wickremesinghe sanoi valintansa jälkeen puheessaan, että vastakkainasettelun aika on nyt ohitse.

– Liittykää puolelleni. Ryhtykäämme yhteistyöhön, jotta saamme maamme pois siitä kriisistä, jossa se on, Wickremesinghe sanoi suunnaten viestinsä etenkin oppositiojohtaja Alahapperumalle.

Wickremesinghen oli määrä vannoa presidentinvalansa vielä myöhemmin keskiviikkona.

Uusi hallitus aloittaa

Wickremesinghen valinta lopettaa automaattisesti nykyisen hallituksen kauden. Uusi presidentti valitsee myöhemmin pääministerin, joka muodostaa maalle uuden hallituksen.

Sri Lankan parlamentin puhemies Mahinda Abeywardana kutsui parlamentin istuntoa historialliseksi ja sanoi koko maailman seuranneen sitä.

Sri Lankan ex-presidentti Gotabaya Rajapaksa erosi virastaan viime viikolla paettuaan sitä ennen maasta pitkään jatkuneiden levottomuuksien jälkeen.

Parlamentti valitsi Wickremesinghen presidentiksi Rajapaksan loppukauden ajaksi eli marraskuuhun 2024 saakka.

Wickremesinghe on tätä ennen toiminut muun muassa kuusi kertaa Sri Lankan pääministerinä, mutta ei ole kertaakaan onnistunut pysymään virassa kautensa loppuun saakka.

Sri Lanka on erittäin pahan talouskurimuksen kourissa ja saarivaltiossa on pulaa lähes kaikesta. Maa on neuvotellut Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa talouden pelastuspaketista.