Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähteet Bloombergille: Saksalle ehkä jopa kolmannes Uniperista

Saksa saattaa päätyä omistamaan jopa kolmanneksen energiayhtiö Uniperista, kertovat nimettömät lähteet uutistoimisto Bloombergille. Lähteiden mukaan Uniperin pelastuspaketti on lähellä valmistumistaan.

MTV:n tietojen mukaan Uniperin tulevaisuutta koskeva ratkaisu esiteltäisiin perjantaina aamulla tai aamupäivällä.

Bloombergin tietojen mukaan Saksa harkitsee yli viiden miljardin euron investoimista ahdingossa olevaan yhtiöön. Uniperin pääomistaja on suomalainen valtionyhtiö Fortum.

Kesäkuun puolivälistä lähtien Uniper on saanut vain noin 40 prosenttia sopimusten mukaisista kaasumääristä Venäjältä ja joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan. Kesäkuun lopussa Uniper antoi tulosvaroituksen ja peruutti tulosohjeistuksensa tälle vuodelle.

Uutistoimisto Reutersin tiedot puolestaan kertovat, että pelastuspaketti sallisi Uniperin siirtää nousseita kustannuksia omiin hintoihinsa.

Saksan hallitus: Turbiinin puuttuminen tekosyy

Venäjän valtion energiayhtiö Gazprom on vedonnut force majeure -tilanteeseen, jonka vuoksi se ei ole voinut täyttää velvoitteitaan. Yhtiö kertoi esimerkiksi turbiiniongelmista.

Venäläinen kaasu lakkasi kokonaan virtaamasta Nord Stream 1:n kautta heinäkuun 11. päivänä, kun putkilinja suljettiin huoltotauon vuoksi.

Tänään Saksan hallitus syytti Venäjää siitä, että se käyttää turbiinin puuttumista tekosyynä kaasutoimitusten rajoittamiseen, kertoo uutistoimisto AFP. Saksa uskoo, että tosiasiassa kyseessä on vastatoimi talouspakotteisiin, joita Venäjälle on asetettu sen Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan vuoksi.

Turbiini matkaa Suomen kautta

AFP:n mukaan korjatun turbiinin uskotaan olevan tällä hetkellä matkalla Venäjälle. Aiemmin kerrottiin, että turbiinin matkareitti kulkisi Saksan kautta lautalla Suomeen ja edelleen Venäjälle.

Saksalaisen Siemensin valmistama turbiini on ehtinyt aiheuttaa runsaasti hämminkiä. Kanada ei halunnut palauttaa siellä huollossa ollutta turbiinia Venäjälle pakotteiden vuoksi, mutta Saksan liittokansleri Olaf Scholz vetosi Kanadaan turbiinin palauttamiseksi. Tämän jälkeen Ukraina syytti Saksaa alistumisesta Venäjän kiristykseen.

Putin vetosi toiseen turbiiniin

Nord Streamin huoltokatkon on määrä loppua huomenna, mutta ilmassa on epävarmuutta kaasutoimitusten jatkosta.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Venäjän presidentti Vladimir Putin lupaili, että Venäjän valtion energiayhtiö Gazprom täyttää kaikki velvoitteensa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP. Putin puhui toimittajille Iranin pääkaupungissa Teheranissa.

Putin kuitenkin sanoi myös, että energiavirrat voivat laskea viidennekseen putkilinjan kapasiteetista, koska toinenkin turbiini on tarkoitus lähettää huoltoon tämän kuun lopussa.

Gazprom kertoi tänään, ettei se ole saanut Siemensiltä virallisia asiakirjoja, joiden nojalla turbiini olisi mahdollisuus toimittaa huoltoon huolimatta Venäjää vastaan asetuista pakotteista.

Venäläisen kaasun loppuminen leikkaisi Saksan bruttokansantuotetta

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tekemän laskelman mukaan venäläisen kaasun toimitusten täyspysähdys leikkaisi Saksan tämän vuoden bruttokansantuotetta 1,5 prosenttia, kertoo AFP.

Laskelmassa oletettiin, että kaasutoimitukset olisivat lakanneet jo kesäkuun alussa. Kaasutoimitusten lakkaaminen kiihdyttäisi myös Saksan inflaatiovauhtia.

Ensi vuonna Saksan bruttokansantuote laskisi 2,7 ja sitä seuraavana 0,4 prosenttia.

Perusennusteessaan IMF odottaa Saksan bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia.