Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nord Streamin käynnistyminen pudotti heti kaasun hintaa Euroopassa – Fortumin pörssikurssi silti laskussa

Kaasun hinta on laskenut Euroopassa, kertoo venäläinen talouslehti Kommersant. Nord Stream käynnistyi tänään aamulla kymmenen päivän huoltoseisokin jälkeen.

Nord Streamissa virtaa arvioiden mukaan kaasua noin 30-40 prosenttia maksimikapasiteetista. Kaasun hinta laski aamulla 6,5 prosenttia. Sittemmin lasku on ollut vain 3,2 prosenttia. Uutissuomalainen kertoi Nord Streamin käynnistymisestä tässä jutussa.

Fortumin kurssi on silti laskenut torstaina aamupäivällä Helsingin pörssissä yli kolme prosenttia. Fortum on saksalaisen energiajätti Uniperin pääomistaja. Uniper on ajautunut suuriin vaikeuksiin kaasun hinnan noustua ja venäläiskaasun toimitusvaikeuksien vuoksi.

Kaasun hinnanlasku tuo pientä helpotusta Uniperille, mutta sillä on yhä suuria ongelmia kaasutoimitustensa kanssa. Saksassa neuvotellaan parhaillaan Uniperin pelastamisesta. Myös Suomen valtio, joka on Fortumin suurin omistaja, on osallistunut neuvotteluihin.

Gazprom perustelee Nord Streamin vajaata kaasukapasiteettia sillä, että se ei ole vielä saanut käyttöön Kanadassa Siemensin kautta huollettavana ollutta kaasuturbiiniaan.

Kanada ei laskenut sitä liikkeelle pakotteiden vuoksi, mutta tulkitsi Saksan toiveesta kantaansa uudelleen ja laski osan lähtemään Saksan ja Suomen kautta Venäjälle Suomen rajan tuntumaan. Uutissuomalainen kertoi asiasta ensimmäisenä Suomessa.

Sittemmin Gazprom on vaatinut osaan liittyviä papereita Siemensiltä ja todennut, että ellei se saa näitä, Nord Streamin toiminnassa voi ilmetä jatkossa ongelmia. Uutisuomalainen kertoi asiasta täällä.