Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin sivusi venäläistä salaliittoteoriaa Moskovassa – nämä kaksi sanaa kiteyttävät, miten Venäjän johtajat hahmottavat maailman

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut varoituksen, jonka mukaan "maailmanhistoriaan on tulossa uusi vaihe". Putin piti keskiviikkona Moskovassa puheen, jossa hän arvosteli jälleen kerran länsimaita. Asiasta uutisoivat muun muassa Newsweek ja Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass.

Putin kuvaili puheessaan länsimaiden väestöä niin kutsutuksi "kultaiseksi miljardiksi" ja kysyi, miksi lännen johtajien pitäisi saada hallita maailmaa ja määrätä omat käyttäytymissääntönsä yksinoikeudella, jota Putin kuvaili "luonnoltaan rasistiseksi ja uuskolonialistiseksi".

Kultainen miljardi, venäläisittäin zolotoy milliard, on venäjänkielisessä maailmassa tunnettu salaliittoteoria, jonka mukaan eliitti vetelee naruja maailman kulisseissa kerätäkseen itselleen vaurautta ja tuhotakseen tavallisten ihmisten elämän. Teoria jakaa maailman "ensimmäisen ja toisen luokan ihmisiin". Putin sanoi kultaisen miljardin perustuvan "globalistiseen ja pseudoliberaaliin ideologiaan", joka muistuttaa hänen mielestään enemmän totalitarismia.

Yhdysvaltalaislehti The Washingon Postin toimittaja Adam Taylor käsittelee perjantaina julkaistussa analyysissaan kultaista miljardia, ja miten Putin hyödyntää teoriaa puheissaan.

Taylorin mukaan termi on amerikkalaisille ja eurooppalaisille mitä luultavimmin merkityksetön, mutta Venäjällä se on ollut käytössä vuosikymmeniä maailmanlopun maisemia maalaavana lyhenteenä tulevasta taistelusta resursseista "globaalin eliitin" ja Venäjän välillä. Venäjän hallitus on käyttänyt teoriaa helmikuusta asti väittääkseen, että Venäjän eristäminen muusta maailmasta ei johtunut sen toimista Ukrainassa, vaan väistämättömästä maailmanlaajuisesta salaliitosta sitä vastaan.

– Valitukset epätasa-arvosta voivat tuntua paksuilta miehen (Putinin) suusta, joka on johtanut hyökkäystä, joka voi auttaa osittain palauttamaan valtaan vuosikymmeniä takertuneen imperiumin, joka on karkoittanut suurimman vastustajansa vankilaan ja jonka henkilökohtaisen varallisuuden arvioitiin kerran olevan 200 miljardia dollareissa. Ainakin jotkut Venäjän hallituksessa näyttävät uskovan vilpittömästi näiden teorioiden taustalla olevaan eetokseen, Taylor kirjoittaa.

Kultaisesta miljardista puhui ensimmäisen kerran edesmennyt venäläinen Anatoli Tsikunov, joka käytti termiä vuonna 1990 julkaistussa kirjassa "Maailmanhallituksen juoni: Venäjä ja kultainen miljardi".

Tsikunov kuvaili kirjassaan lopunajan salaliittoa Venäjää vastaan, jossa länsimainen eliitti havittelee Venäjän maa-alueita ja luonnonvaroja itselleen kaikin tarpeellisin keinoin, kun ympäristön tuhoutuminen ja erilaiset katastrofit ajavat valtiot kamppailemaan keskenään luonnonvaroista. Tämä kamppailu tekisi lopulta maapallosta elinkelvottoman kaikille, paitsi miljardille eliittiin kuuluvalle ihmiselle, kultaiselle miljardille.

New Yorkin yliopiston tutkija Eliot Borenstein on kutsunut kultaista miljardia ideaksi, joka sopii Venäjän laajempaan, vainoharhaiseen historiaan.

– Kultainen miljardi kokoaa yhteen monia tärkeimmistä yleistyksistä Neuvostoliiton jälkeisestä Venäjästä (tarve puolustaa maan luonnonvaroja ryöstelevältä länneltä, lännen toteuttama nuorten demoralisointi, Venäjän talouden tuhoaminen ja kansanterveyden tuhoaminen) yhdeksi vakuuttavaksi kertomukseksi, jossa yhdistyvät historialliset koettelemukset (toinen maailmansota), tiede ja pseudotiede, Borenstein kirjoitti vuonna 2019 kirjassaan Plots against Russia: Conspiracy and Fantasy After Socialism.

Tsikunov kuoli epäselvissä olosuhteissa vuosi kirjansa julkaisun jälkeen, mikä on vain lisännyt idean ympärillä olevaa mystiikkaa.

Viime aikoina kultaiseen miljardiin ovat viitanneet myös Venäjän entinen presidentti ja turvallisuusneuvoston johtaja Dmitri Medvedev, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Putinin lähipiiriin kuuluva Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrushev.

Putin puhui kultaisesta miljardista myös Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa kesäkuussa, kun hän julisti päätöstä "kaksinapaiselle maailmalle".

– Kollegamme eivät pelkästään kiistä todellisuutta. He yrittävät vastustaa historian kulkua. He ajattelevat viime vuosisadan termeillä. He ovat harhaluulojensa vankeudessa niin sanotun kultaisen miljardin ulkopuolisista maista, jotka he näkevät periferiaksi, takapihakseen. He kohtelevat näitä paikkoja siirtomainaan ja siellä asuvia kansoja toisen luokan kansalaisina, koska he pitävät itseään poikkeuksellisina, Putin sanoi länsimaiden johtajista.