Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortumin markkina-arvosta suli maanantaina noin kymmenes

Energiayhtiö Fortumin markkina-arvosta suli maanantaina Helsingin pörssissä noin kymmenes. Sen tytäryhtiön Uniperin kurssi päätyi Saksassa liki 13 prosentin laskuun.

Perjantaina kerrottiin Uniperin pelastuspaketista. Silloin Fortumin osake heikkeni pörssipäivän loppuun mennessä runsaat kahdeksan prosenttia ja Uniperin lähes 30 prosenttia.

Uniperin syvien vaikeuksien taustalla on se, että Venäjä on rajoittanut kaasutoimituksia Saksaan. Uniper on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.

Uniper odottaa miljardien tappioita

Vakauttamispaketin myötä Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden Uniperista ja Fortumin osuus Uniperissa laskee 56 prosenttiin. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan yhtiötä miljardien suuruisella rahoituksella.

Saksan maksama osakekohtainen hinta on pieni verrattuna siihen, mitä Fortum on yhtiöstä maksanut.

Uniper laskee tekevänsä kuuden miljardin euron tappiot syyskuun loppuun mennessä.

Pelastuspaketin mukaan Uniper on saamassa luvan siirtää asiakkaidensa maksettavaksi 90 prosenttia kaasun ostohinnasta viimeistään lokakuun alussa, mikä pienentää tulevia tappioita.

Markkinat pettyivät pakettiin

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen näkee osakkeiden laskun reaktiona odotuksiin, joita pelastuspaketin suhteen oli.

– Markkinoilla oli etukäteisodotuksia siitä, mikä paketin rakenne tulisi olemaan. Perjantain ja maanantain kurssireaktioiden perusteella paketti sisälsi yllättäviäkin elementtejä, Parkkinen kommentoi STT:lle maanantaina.

Hän jatkaa, että vakauttamispaketissa on vielä paljon asioita ja yksityiskohtia, jotka vaativat selvennystä.

– On hirveän paljon epävarmoja asioita, jotka eivät ole vielä tiedossa. Vakauttamispakettia lähdetään toteuttamaan ja edistämään. Samaan aikaan kaasumarkkinoiden kehitystä on vaikea ennustaa, Parkkinen sanoo.

– Molempien yhtiöiden kurssikehitykset viime viikkojen aikana ovat osoittaneet, että markkinat reagoivat tilanteiden muutoksiin ja asiasta saatavaan uuteen tietoon.