Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työllisyysaste kohosi kesäkuussa 74 prosenttiin, mutta työttömyysasteen lasku tyssäsi

Koronapandemian alkuvaiheen jälkeen kaksi vuotta sitten käynnistynyt Suomen työllisyyden koheneminen jatkui yhä kesäkuussa. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi kohosi kesäkuussa 74,0 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.

Työllisiä oli kesäkuussa 52 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyyden kasvu oli lähes kokonaan naisten kohentuneen työllisyystilanteen ansiota. Työllisiä naisia oli kesäkuussa 50 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Sen sijaan työllisten miesten määrä pysyi suunnilleen ennallaan.

Työttömiä oli kesäkuussa 21 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysasteen trendi kuitenkin nousi kesäkuussa 6,4 prosenttiin. Trendi oli 1,5 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin. Samalla Tilastokeskus tarkisti työttömyysasteen trendiä toukokuun osalta ylöspäin 6,3 prosenttiin. Kuukausi sitten toukokuun lukemaksi oli ilmoitettu 6,1 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden määrä laskussa

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien työnhakijoiden määrä laski 56 400 henkilöllä. Avoimia työpaikkoja oli kesäkuussa tarjolla 189 700, mikä on 44 400 enemmän kuin vuosi sitten. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten palvelu- ja myyntityötekijöiden sekä asiantuntijoiden ammattiryhmissä. Vastakkaista kehitystä nähtiin rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä, jossa uusien työpaikkojen määrä väheni eniten.

Pitkäaikaistyöttömien eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleiden määrä väheni edellisvuodesta 16 900:lla. Heitä oli 95 500. Myös yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä laski 95 200:an. Heitä oli 16 400 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 29 800, mikä on 10 600 vähemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa.