Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Harakka juhannuksen junakaaoksesta: "Urakoitsijoille sanktiot"

Urakoitsija joutuu maksumieheksi ratatöiden viivästyksestä, joka aiheutti laajoja myöhästymisiä VR:lle ympäri maata juhannuksen paluuliikenteessä.

– Urakoitsijoille seuraa myöhästymisistä sopimuksen mukaiset sanktiot, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo mutta ei avaa tarkemmin sopimuksen sisältöä.

Harakka otti asiaan kantaan vastauksessaan kansanedustaja Joonas Köntän (kesk.) tekemään kirjalliseen kysymykseen: "Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta juhannuksen paluuliikenteen tapaus pengotaan perinpohjin ja miten varmistetaan se, ettei vastaavaa katastrofia enää tule?"

Juhannuksena eri puolilla Suomea oli käynnissä kymmeniä ratatyökohteita. Juhannukseen tarkoituksella ajoitetuista ratakatkoista kolme venyi suunnitellun aikataulun siten, että ylityksestä aiheutui liikennehäiriöitä.

Eniten työt viivästyivät pääradalla Miemolan sillalla Lempäälässä. Työmaan tarvitseman liikennekatkon pituus ylittyi 21 tunnilla.

Viivästys johtui Harakan mukaan "urakoitsijan erittäin merkittävästä epäonnistumisesta sekä teknisesti että tiedonkulun osalta". Kaikkien viivästysten syyt eri urakoissa tutkitaan perusteellisesti.

– Juhlapyhiä edeltävien ja seuraavien meno- ja paluuliikenteet on otettava huomioon entistä paremmin riskiarvioinnissa, jotta katkon pituuteen sisältyy riittävä puskuri häiriöiden hallitsemiseksi. Urakoitsijoilta tullaan vaatimaan tarkempaa työvaiheiden suunnittelua, riskianalyysia ja näyttöä siitä, miten urakoitsijat varmistavat koko urakointiketjun osalta tiedonkulun ja aikataulukriittisyyden. Myös liikennekatkojen ylityksiä koskevat kannustin- ja sanktiomekanismit sopimuksissa tarkastellaan kriittisesti uudelleen, Harakka toteaa vastauksessaan.