Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohonneet kustannukset ja myöhäinen kevät puraisivat Tokmannin tulosta

Myyntikatemarginaali saa kärsiä, jotta hintamielikuva säilyy halpana.

Halpakauppaketju Tokmannin huhti-kesäkuun tulos heikkeni viime vuoteen verrattuna. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 27 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 32,3 miljoonaa.

Toimitusjohtaja Mika Rautiainen totesi, että kevään poikkeuksellinen toimintaympäristö vaikutti selvästi Tokmannin myyntiin, myyntikatemarginaaliin ja liiketulokseen. Tulosta heikensi erityisesti kaikkien kustannusten kohoaminen, mutta myyntiä painoivat myös kuluttajien heikko luottamus, inflaation syömä ostovoima ja myöhässä alkanut kevät- ja kesäsesonki.

Kevätkauden myöhästyminen ja kohonneet hankintahinnat vaikuttivat siihen, että vaihto-omaisuuden arvo nousi viime vuoden 253 miljoonasta eurosta 314 miljoonaan euroon. Rautiaisen mukaan vaihto-omaisuuden arvo on määrä painaa normaalimmalle tasolle vuoden loppuun mennessä.

Tokmanni aikoo Rautiaisen mukaan pitää kiinni halvasta hintatasosta myyntikatemarginaalin kustannuksella, koska uskoo sen vahvistavan asiakkaiden luottamusta ja mielikuvaa Tokmannista halpana kauppana.

Kustannusten nousua vastaan Tokmanni aikoo kamppailla tiukalla kulukuurilla ja toiminnan tehostamisella, Rautiainen sanoi. Yhtiö ennakoi, että poikkeuksellinen markkinatilanne jatkuu loppuvuonna. Inflaatio, korkotaso, Ukrainan sota ja koronapandemian kehitys aiheuttavat lisää epävarmuutta.

Tokmanni ennustaa liikevaihdon olevan tänä vuonna viime vuoden tasolla ja vertailukelpoisen liikevoiton asettuvan 90-110 miljoonaan euroon.