Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mursulle järjestetään tänään muistotilaisuus Kotkan meripäivillä: "Rakkaudella muistellaan vanhaa leidiä"

Reilu viikko sitten kuolleelle Kymenlaakson mursulle järjestetään tänään muistotilaisuus osana Kotkan meripäivien ohjelmaa.

Mies muistotilaisuuden takana on haminalaisen museolaiva s/s Hyökyn kapteeni Patu Patanen. Hän kertoo, että tilaisuus järjestetään osana perinteisiä, vuosikymmenten ajan Meripäivillä järjestettyjä Kympin kahveja.

– Merimiehet tulevat sinne kahville ja muistelemaan menneitä. Merenkulkija tämä mursukin oli. Tilaisuudessa muistellaan rakkaudella vanhaa leidiä, Patanen sanoo.

Tilaisuudessa on esillä mursun Kotkassa runnoma mattoteline ja lisäksi siellä kuullaan Ilkka Vainion mursulle kirjoittama kappale. Muistotilaisuus alkaa kello 10.

”Sukelteli ohi kuin diplomaatti”

Museolaiva Hyökyn satamapaikka on Haminan Tervasaaressa. Patasen mukaan mursu ohitti laivan useasti, kun se ensi kerran vieraili Haminassa.

– Ensin se meni Salmenvirralle veneiden viereen ja sieltä se lähti takaisin merelle. Se sukelteli ohi kuin diplomaatti, kun poliisilaiva seurasi sitä, Patanen kertoo.

Salmenvirralla levähdystauon pidettyään mursu tosiaan suuntasi takaisin merelle. Kului pari päivää, kunnes mursu nousi jälleen otsikoihin. Tällä kertaa se oli uinut kalastajan rysään kaataen kalastajan veneen.

Siitä mursun matka jatkui jälleen merelle, kunnes parin päivän kuluttua sen huomattiin nousseen jokea pitkin Kotkaan erään omakotitalon pihalle.

– Siinä (mursun rantautumispaikan läheisyydessä) olevan tien toisella puolella asuu eräs Meripäivien työntekijä. Olisikohan mursu sitten käynyt siellä ilmoittautumassa, Patanen arvelee nauraen.

Paljon näkyvyyttä seudulle

Mursu on eittämättä tuonut paljon näkyvyyttä Haminan ja Kotkan seudulle, sanoo Kotkan Meripäivien tapahtumapäällikkö Tiina Salonen.

Lähes kaikkien Meripäiville tulleiden ulkopaikkakuntalaisten kanssa käydyissä keskusteluissa mursu onkin tavalla tai toisella tullut esiin, Salonen kertoo.

– Kyllä se selkeästi tuntuu lisänneen kiinnostusta tapahtumaa ja seutua kohtaan. Itse ainakin olen vastannut todella moniin kysymyksiin mursusta ja se on myös saanut valtakunnallisesti paljon huomiota, Salonen sanoo.

Myös Patanen sanoo mursun aiheuttaneen Kotkan ja Haminan seudulla ”aikamoista hulabaloota”.

– Kun mursu oli Haminassa, kansa juoksi laiturilla, oli valokuvaajia ja toimittajia. Kyllä se aika sirkus oli.

Mursu nousi rantaan Haminassa heinäkuun puolivälissä, jonka jälkeen se ui kalastajan rysään ja lopulta ryömi maalle Kotkassa. Eläin kuoli reilu viikko sitten, kun sitä yritettiin siirtää Kotkasta Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Sen kuolinsyy oli vakava nälkiintyminen.

Muistotilaisuudesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.