Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä väitti tuhonneensa Ukrainan Yhdysvalloista saamia raketinheitinjärjestelmiä, Ukraina kertoi vallanneensa takaisin kyliä Hersonissa

Ensimmäinen viljalaiva pääsi matkaan Odessasta. Maailman ruokaohjelma aikoo ostaa Ukrainalta viljaa.

Venäjä väitti maanantaina tuhonneensa Ukrainassa Yhdysvaltojen lähettämiä Himars-raketinheitinjärjestelmiä sekä Harpoon-meritorjuntaohjuspatterin.

Venäjän puolustusministeriön Interfax-uutistoimistolle antamien tietojen mukaan Himars-järjestelmät tuhottiin Harkovan alueella ja meritorjuntaohjuspatteri Odessassa.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoi maanantaina Ukrainan saaneen jälleen neljä uutta Himars-järjestelmää Yhdysvalloista.

Ukrainan joukot puolestaan ovat vallanneet takaisin kymmeniä kyliä Hersonin alueella maan eteläosassa, kertoivat paikallisviranomaiset.

Venäjä valtasi Hersonin lähes kokonaan heti hyökättyään maahan helmikuun lopussa. Viime aikoina Ukrainan joukot ovat kuitenkin aloittaneet vastahyökkäykset, joita ovat auttaneet suuresti lännestä saadut uudet, pitkän kantaman aseet.

Valtaosa takaisinvallatuista kylistä sijaitsee Hersonin pohjoisosassa, mutta joitakin on vallattu myös etelästä, läheltä Mustanmeren rannikkoa.

Sen paremmin Venäjän kuin Ukrainankaan antamia tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ensimmäinen viljalaiva matkaan

Sodan ajan ensimmäinen viljan merikuljetus Ukrainasta pääsi lähtemään matkaan maanantaiaamuna Odessan satamasta kohti Libanonia.

​Liki 200 metriä pitkän aluksen odotetaan saapuvan Bosporinsalmeen tiistaina puoliltapäivin.

Muiden viljaa kuljettavien saattueiden on määrä käyttää tästä eteenpäin samaa, miinoista raivattua merikäytävää kuin maanantain aluksen.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toivotti "lämpimästi tervetulleeksi" ensimmäisen ukrainalaista viljaa kuljettavan aluksen lähdön Venäjän merisaarron purkamiseksi.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP aikoo tulevaisuudessa ostaa 30 000 tonnia viljaa Ukrainalta. Viljakaupasta on määrä kertoa lisää tulevina päivinä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ylisti hänkin vilja-aluksen lähtöä Odessan satamasta.

– Avustuspäivä maailmalle, erityisesti ystävillemme Lähi-idässä, Aasiassa ja Afrikassa, kun ensimmäinen ukrainalainen vilja lähtee Odessasta. Ukraina on aina ollut luotettava kumppani ja tulee olemaan sellainen, jos Venäjä kunnioittaa osuuttaan sopimuksesta, Kuleba viestitti.

Myös Kremlin edustaja Dmitri Peskov sanoi Venäjän olevan tyytyväinen, kun viljan vienti saatiin alkuun. Peskovin mukaan ensimmäisen viljalaivan lähtö on hyvä tilaisuus testata Istanbulin neuvotteluissa sovittujen mekanismien toimivuutta. Istanbulissa olivat viljakuljetuksista sopimassa Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK.

Ukrainan viljan ulkomaankaupan on pelätty estyvän tai häiriintyvän Venäjän aloittaman laajan hyökkäyssodan takia. Seurausten on varoitettu voivan johtaa pahimmillaan globaaliin nälänhätään.

Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK pääsivät äskettäin sopimukseen viljakuljetusten järjestämisestä Mustanmeren kautta. Turkin on määrä huolehtia siitä, että kuljetukset sujuvat sovitusti eikä niitä häiritä.

Turkki on avannut Istanbuliin yhteisen koordinointikeskuksen valvomaan viljan vientiä. Siellä työskentelee kahden taistelevan puolen siviili- ja sotilasviranomaisia​​ sekä Turkin ja YK:n edustajia.

Ukraina ja Venäjä ovat maailman kaksi suurinta viljanviejää. Maiden välinen sota ehti nostaa elintarvikkeiden hinnat köyhille maille kohtuuttoman kalliiksi.

Esimerkiksi vehnän hinnat laskivat jyrkästi sen jälkeen kun sopimus viljakuljetuksista saatiin allekirjoitettua.