Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tullin valvonta paljasti noin sata tapausta, jossa matkustajat yrittivät viedä kiellettyä tavaraa Venäjälle

Noin 20 tapauksessa on meneillään esiselvitys, jossa arvioidaan, onko tapauksissa syytä epäillä rikosta. Osassa on pyydetty lausuntoa ulkoministeriöstä.

Tullin matkustajaliikenteen tehovalvonta paljasti viime ja toissa viikolla noin sata tapausta, joissa yritettiin viedä kiellettyä tavaraa Suomesta Venäjälle, Tulli kertoo tiedotteessaan.

Tavaroiden joukossa oli muun muassa erilaisia teknisiä välineitä, kuten drooneja ja navigointilaitteita, jotka ovat EU:n Venäjä-pakotelistalla, valvontajohtaja Mikko Grönberg Tullista kertoo STT:lle.

– Lisäksi siellä oli muun muassa moottoriöljyä, voiteluaineita, maaleja sekä erilaisia ylellisyystuotteita, Grönberg sanoo.

– Pakotekokonaisuus on nyt varsin laaja. Se kattaa Venäjän teolliseen ja sotilaalliseen kyvykkyyteen vaikuttavat tekniset välineet ja materiaalit. Lisäksi ylellisyystuotteita on laajasti pakotteiden piirissä.

Osassa käynnistetty esiselvitys

Tullin mukaan sadasta tapauksesta noin 20:ssä on meneillään esiselvitys, jossa arvioidaan, onko tapauksissa syytä epäillä rikosta. Osassa on pyydetty lausuntoa ulkoministeriöstä.

– Pakotteisiin kuuluu kohtalaisen hankaliakin teknisiä tuoteryhmiä. Niissä tarvitaan erityistä asiantuntemusta ja osaamista, jotta voidaan määritellä, kuuluvatko tuotteet pakotelistalle vai eivät, Grönberg sanoo.

– Ulkoministeriössä tätä asiantuntemusta on. Se on viranomainen, joka viime kädessä ottaa Suomessa kantaa siihen, ovatko tietyt tuotteet pakotteiden piirissä vai eivät.

Tapaukset, joissa esiselvitykseen ei ole ryhdytty, on Grönbergin mukaan hoidettu Tullissa "hallinnollisesti".

– Tässä on tehty rajanvetoa ihan tapauskohtaisesti, että onko mahdollisesti syytä epäillä rikosta vai ei. Esimerkiksi tahallisuuskysymykset ovat olleet harkinnassa keskiössä, Grönberg kertoo.

Yhteistä kaikille tapauksille on kuitenkin se, että pakotteiden piiriin kuuluvat tavarat eivät ole päässeet itärajan yli. Osassa tapauksista tuotteet on ollut mahdollista palauttaa takaisin myymälään. Loput ovat jääneet Tullin haltuun.

Tulli teki tehovalvonnassa yhteensä 2 500 tarkastusta matkustajaliikenteeseen 22.–26. heinäkuuta. Kaupallinen liikenne ei ollut tehovalvonnassa mukana.

Matkustajamäärät kasvaneet heinäkuun puolenvälin jälkeen

Tullin mukaan matkustajaliikenne itärajalla on kasvanut sen jälkeen, kun Venäjä poisti maarajojen ylityksiä koskeneet koronarajoitukset 15. heinäkuuta. Määrät eivät kuitenkaan ole palanneet rajoituksia edeltäneelle tasolle.

Esimerkiksi viime viikolla Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikkojen kautta kulki Venäjälle noin 30 000 matkustajaa. Tullin mukaan matkustajamäärä oli samaisella viikolla neljä vuotta sitten yli 80 000.

Grönbergin mukaan Tulli aikoo jatkaa matkustajaliikenteen pakotevalvontaa itärajalla.

– Valvontajakson tulokset osoittavat, että Suomesta lähtevien matkustajien valvontaa on syytä jatkaa, hän toteaa tiedotteessa.