Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vähittäiskaupan liikevaihto kääntyi laskuun, Kaupan liitto kaipaa palkkamalttia ja veroalea

Ennakkotietojen mukaan alkuvuoden liikevaihto kasvoi nelisen prosenttia puhtaasti inflaation varassa. Hintavaihtelusta puhdistettu liikevaihto supistui 2,6 prosenttia.

Vähittäiskaupan liikevaihto putoaa kuluvana vuonna lähes kolme prosenttia ja ensi vuonna vielä enemmän, ennustaa Kaupan liitto.

Pudotus syvenee, jos Suomi ja Eurooppa ajautuvat taantumaan.

– Jos talouskasvu Euroopassa pysähtyy, euro yhä heikkenee, Kiinan koronasulut jatkuvat tai Ukrainan sodan vaikutus energian hintoihin pitkittyy ja syvenee, kauppa voi sukeltaa ennustettua pahemmin. Tämä leikkaisi myös kaupan työllisyyttä, liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo tiedotteessa.

Ennakkotietojen mukaan liikevaihdon määrä eli hintavaihteluista puhdistettu liikevaihto supistui vuoden ensimmäisellä puoliskolla 2,6 prosenttia. Euromääräinen vuosimuutos oli 3,9 prosentin kasvu, mutta se nojaa liiton mukaan pelkästään kustannusten ja hintojen nousuun.

Vuoden alkupuoliskolla hintojen nousu on näkynyt varsinkin päivittäistavarakaupassa sekä erikoiskaupan suurista aloista rautakaupassa. Päivittäistavarakauppa ry (PTY) kertoi maanantaina, että päivittäistavarat kallistuivat tammi-kesäkuun aikana keskimäärin 5,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Yksin kesäkuussa nousua oli yhdeksän prosenttia.

Kaupan liitto ennakoi, että ruoan hintojen nousu nopeutuu kuluvan vuoden loppupuoliskolla ja ensi vuoden alussa. Hintojen nousua kompensoi kuluttajien siirtyminen halvempiin tuotteisiin.

Valtiovarainministeriö ennusti kesäkuussa, että vuositasolla tämän vuoden inflaatiolukemaksi Suomessa tulisi 5,8 prosenttia. Se olisi suurimmalta osin seurausta energian hintojen noususta, joka taittuisi ensi vuodeksi. Silloin inflaatiota ruokkisivat ennen kaikkea juuri elintarvikkeiden ja palveluiden kohoavat hinnat.

Veroleikkaukset liiton mieleen

Kaupan liitto varoittaa hintojen ja palkkojen kilpajuoksusta. Palkkakustannusten nousu huolettaa etujärjestöä, jonka alalla suuri osa hinnoista muodostuu suorista tai epäsuorista palkkakuluista.

– Tähän mennessä hintojen nousu on johtunut pitkälti ulkoisista syistä, jotka ohi mentyään myös lieventävät inflaatiota, ellemme me itse pahenna ja pitkitä tilannetta, Kurjenoja sanoo.

Liitto kaipaa ostovoiman tukemista veronkevennyksillä. Tasaiset veronkevennykset saataisiin sen mukaan aikaan perusvähennyksen, työtulovähennyksen ja valtion tuloveroasteikon yhteismuutoksilla.

– Tasaiset tuloveronkevennykset takaavat ostovoiman paranemisen kaikille samalla, kun ne lieventävät pienituloisten kannustinloukkuja, liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo tiedotteessa.