Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gazassa lisää uhreja, Israel kiistää uudet iskut alueelle

Gazan palestiinalaisalueilla puhjenneiden yhteenottojen uhrimäärä on noussut 24:ään, kertovat palestiinalaisten terveysviranomaiset. Haavoittuneita on yli 200. Israel kiistää kuitenkin tehneensä uusia iskuja alueelle.

Kuolleiden joukossa on kuusi lasta.

Gazan viranomaisten mukaan uhreja tuli lisää Israelin aggression takia. Israelin mukaan uhrit kuolivat, kun palestiinalaisten äärijärjestön raketin laukaisu epäonnistui Jaballassa Gazan alueella.

Israel laajensi hyökkäystään lauantaina

Israel jatkoi ja laajensi perjantaina alkanutta hyökkäystään Gazaan lauantaina. Palestiinalaiset jihadistit vastasivat molempina päivinä Israelin hävittäjien iskuihin rakettitulella.

Israel on sanonut käynnistäneensä "ennaltaehkäisevän" operaation Islamilainen jihad -järjestöä vastaan ja väittänyt, että ryhmä suunnittelee välitöntä hyökkäystä Gazan rajalla jatkuneiden jännitteiden jälkeen.

Lauantaina Israelin armeija ilmoitti, että se valmistautuu viikon kestävään ilmaoperaatioon Gazassa eikä tällä erää keskustele tulitauosta Islamilaisen jihadin militanttien kanssa.

Perjantaina Israel iski pääasiassa palestiinalaisten asuttamaan Gazaan ja kertoi tappaneensa Islamilaisen jihadin komentajan sekä 15 muuta ihmistä.

Gazan terveysviranomaisten mukaan iskuissa kuoli 11 ja haavoittui 79 ihmistä. Palestiinalaisviranomaisten mukaan kuolonuhrien joukossa on myös 5-vuotias lapsi.

Israelin pääministerin Yair Lapidin mukaan kyse oli tarkasta terrorisminvastaisesta operaatiosta.

Myös Yhdysvallat ja EU pitävät Islamilaista jihadia terroristijärjestönä.

Islamilainen jihad vastasi Israelin hyökkäykseen ampumalla raketteja Israelin puolelle. Rakettien ei tiedetä aiheuttaneen kuolonuhreja.

Israel iski kohteisiin, joissa sanotaan valmistettavan raketteja

Israelin armeija kertoi lauantaiyönä virallisella Telegram-kanavallaan maan ilmavoimien iskeneen kahteen uuteen jihadistijärjestön kohteeseen.

Armeijan mukaan ilmavoimien suihkuhävittäjät iskivät kohteisiin, joissa armeijan mukaan valmistettiin raketteja ja kranaatinheittimen kranaatteja.

Viestin yhteydessä oli videoita kahdesta ilmaiskusta. Uuden iskun kuolonuhreista ei ollut lauantaina iltapäivällä tietoa.

Gazan aluetta hallitseva Hamas on toistaiseksi pysynyt erossa väkivaltaisuuksista.

Gazan ainoa voimalaitos jouduttiin sulkemaan

Gazassa alueen ainoa voimalaitos jouduttiin sulkemaan lauantaina polttoainepulan vuoksi, paikallisen sähköyhtiön edustaja kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Voimalaitos suljettiin viisi päivää sen jälkeen, kun Israel lopetti hyödykkeiden toimittamisen Gazaan.

Sähköyhtiön mukaan voimalaitoksen sulkeminen vaikuttaa kaikkiin julkisiin palveluihin ja tärkeisiin laitoksiin ja se pahentaa humanitaarista tilannetta Gazassa.

Egypti yrittää neuvotella rauhaa

AFP:n mukaan Gazan ja Israelin rajanaapuri Egypti yrittää neuvotella rauhaa uusimmassa konfliktissa Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Egyptiläinen turvallisuusviranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Egyptin pyrkimykset rauhoittaa tilannetta ovat olleet käynnissä heti Israelin hyökkäyksen jälkeen.

Egyptiläinen lähde kertoi, että Islamilaisen jihadin lähetystö saattaa saapua myöhemmin lauantaina Kairoon.

Egypti on aiemminkin neuvotellut rauhan Israelin ja gazalaisten ryhmien välille. Viime vuoden toukokuussa Egypti neuvotteli rauhan onnistuneesti 11 päivää kestäneen konfliktin jälkeen.

Noin Espoon kokoinen Gazan kaista on ollut saarrossa yli vuosikymmenen. Israel julisti saarron vuonna 2007, kun Hamas oli noussut valtaan Gazassa. Saarto vaikuttaa alueen palestiinalaisten jokapäiväiseen elämään.