Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluoto 3:n koekäytön on määrä jatkua huomenna – "Tuskin näkyy tavallisen kuluttajan kukkarossa mitenkään"

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön koekäyttö jatkuu tuoreimpien suunnitelmien mukaan huomenna. Asiasta kertoo voimalayhtiö Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle.

Olkiluoto 3:n koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi. Sen jälkeen koekäytön oli määrä jatkua heinäkuussa.

Aikataulu kuitenkin venyi, ja koekäyttöön piti päästä palaamaan kuluneella viikolla. Viimeksi eilen arvioitiin, että koekäyttö jatkuisi tänään sunnuntaina kello 18.

– Koekäytön uudelleenalkamisen aikataulu on vaihtunut useampaan otteeseen viikonlopun aikana. Lauantaina nähtiin niin, että verkkoon kytkeminen olisi mahdollista sunnuntai-iltana kello 18:n aikaan, Aho kertoo.

– Kuitenkin laitoksen lämmityksessä, käynnistämisessä ja valmistelevissa toimenpiteissä on kestänyt hiukan odotettua kauemmin.

Tuoreimman arvion mukaan koekäyttöön palattaisiin huomenaamulla kello 10. Laitoksen on määrä aloittaa tuolloin sähköntuotanto 300 megawatin tuntikeskiteholla. Siitä tehoa hilataan pikkuhiljaa ylöspäin.

– Kun yksikkö maanantaina tulee verkkoon, aika nopeasti sen jälkeen se toimii jo 60 prosentin tehotasolla. Se tarkoittaa, että yksikössä tuotetaan noin 850 megawatin teholla sähköä, Aho sanoo.

Laitoksen suunniteltu täysi teho on noin 1 600 megawattia. Vertailun vuoksi Olkiluodon ydinvoimalan ensimmäinen ja toinen laitosyksikkö ovat teholtaan 890 megawattia kumpikin.

Koekäytön aikana tuotettu sähkö menee omistajille

Olkiluodon kolmosreaktorin piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan olla valmis jo vuonna 2009. Koekäyttö alkoi viivästysten jälkeen viime talvena. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan laitoksen on määrä tuottaa sähköä täydellä teholla syyskuussa. Joulukuussa on tarkoitus aloittaa laitoksen kaupallinen käyttö.

Koekäytön aikana tuotettu sähkö ei kuitenkaan mene sekään hukkaan.

– Laitoksen tuottama sähkö menee voimalan omistajien käyttöön omakustannehintaan, Aho sanoo.

TVO:n suurin omistaja on energiakonserni Pohjolan Voima, jonka isoimmat omistajat puolestaan ovat metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso. Lisäksi Pohjolan Voiman omistajina on lukuisia paikallisia sähköyhtiöitä.

– Kaikkiaan Olkiluodon ydinsähköä jaetaan 131 kuntaan Suomessa, Aho kertoo.

"Erinomaisen tärkeä laitos"

Suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa hallinnoivasta Fingridistä arvioi, että tavallisen tallaajan kukkarossa reaktorin koekäytön jatkuminen tuskin näkyy.

– Sähkön hintaan vaikuttaa niin monta muuttujaa, että on hankala mennä arvioimaan euromääräisiä vaikutuksia. Tavalliseen kuluttajaan tämä tuskin vaikuttaa yhtään mitenkään, Kaukonen sanoo.

– Sen voi sanoa, että ei tämä ainakaan korota hintoja markkinoilla. Oikeaan suuntaan siis mennään, kun tuodaan lisää megawattitunteja verkkoon.

Arvioiden mukaan reaktori kattaa täydellä teholla toimiessaan noin 14 prosenttia kaikesta Suomessa tuotettavasta sähköstä. TVO:n Ahon mukaan Olkiluoto 3:n käyttöönotto tulee aikanaan vähentämään Suomen tuontisähkön määrän alle puoleen nykyisestä.

Fingridin Kaukonen sanoo laitoksen valmistumisen olevan merkittävää Suomen omalle sähköntuotannolle.

– Erinomaisen tärkeä laitos tämä on meille esimerkiksi tulevaa talvea silmällä pitäen.

– Siinä mielessä on erittäin toivottavaa, että laitos saataisiin käyttöön ja kaikki ongelmat, joita siellä on ollut, pois päiväjärjestyksestä.