Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Katkennut kaapeli haittaa junaliikennettä Riihimäen ja Tampereen välillä – Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Bidenin ilmasto- ja terveydenhuoltopaketin

Pankit maksavat pian ensierän Venäjä-rahastoista takaisin sijoittajille

Keskeiset suomalaiset pankit pyrkivät maksamaan takaisin ensimmäiset erät Venäjä-rahastoihin tehdyistä sijoituksista syyskuun loppuun mennessä.

Danske Bank ja Nordea kertoivat huhtikuussa lakkauttavansa Venäjä-rahastonsa. OP-ryhmä seurasi kesäkuussa. Rahastoissa oli sulkeutumishetkellä noin 30 000 omistajaa, joista pääosa oli suomalaisia. Rahastojen yhteenlaskettu koko helmikuun lopulla oli 380 miljoonaa euroa.

Ensimmäiset maksut tehdään rahastoissa olleiden käteisvarojen turvin. Venäjä-omistusten realisoinneista ei kuitenkaan ole vielä näkymää. Nordean pohjoismaisen rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen arvioi, että tilanne venynee samassa mittakaavassa kuin sota jatkuu.

Olkiluoto 3:n koekäytön on määrä jatkua tänään

Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön koekäyttö jatkuu suunnitelmien mukaan tänään. Asiasta kertoi voimalayhtiö Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle eilen.

Olkiluoto 3:n koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi. Sen jälkeen koekäytön oli määrä jatkua jo heinäkuussa.

Aikataulu kuitenkin venyi, ja koekäyttöön piti päästä palaamaan viime viikolla. Tuoreimman arvion mukaan koekäyttöön kuitenkin palattaisiin tänä aamuna kello 10.

Katkennut kaapeli haittaa junaliikennettä Riihimäen ja Tampereen välillä, VR:n mukaan junaliikenne rataosalla on keskeytynyt

Junaliikenne on yöjunia lukuun ottamatta pysähdyksissä Riihimäen ja Tampereen välillä, kertoo Fintrafficin rataliikennekeskus tiedotteessa. Rataliikennekeskus sanoo yöjunien kulkevan tunteja myöhässä.

VR puolestaan kertoo nettisivuillaan, että liikenne rataosalla on keskeytynyt ja vian arvioitu kesto on useita tunteja. Korvaavia kuljetuksia ei VR:n mukaan ole toistaiseksi saatavilla.

Rataliikennekeskuksen mukaan haitan syynä on yöllä katkennut kaapeli. Vikaa korjataan, mutta arviota korjauksen kestosta ei ole.

Tampereen ja Riihimäen välinen osuus on osa päärataa.

Nuorten työntekijöiden työsopimuksissa vaaditaan yhä useammin salassapitovelvollisuutta

Viime keväänä työntekijöiden neuvontapuhelimissa huomattiin uusi ilmiö: kesätyösopimuksiin oli kirjattu salassapitopykälä. Kohdassa esimerkiksi määriteltiin, ettei työstä saa kertoa mitään kavereille tai vaikka Facebookissa. Yhteydenottoja asiasta tuli valtavasti.

Sopimuspäällikkö Juha Ojala Palvelualojen ammattiliitosta sanoo, että lähtökohtaisesti kohta sopimuksessa on mitätön. Hänen mukaansa liikesalaisuuksia ei tietenkään saa kertoa eikä työnantajaa haukkua somessa, mutta työstään saa kertoa esimerkiksi viranomaisille ja ammattiliitolle.

Alkuviikon säähän aurinkoa ja paikallisia sadekuuroja

Pohjoisen sateet heikkenevät yön aikana ja korkeapaine ottaa tilaa Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Korpinen.

Lämpötilat liikkuvat maanantaina 20 asteen tuntumassa. Lämpimintä on Lounais-Suomessa, jossa lukemat voivat nousta yli 20 asteen. Pohjoisessa taas liikutaan 10–15 asteen välillä.

Sää on suuressa osassa maata puolipilvinen, ja paikalliset sadekuurot ovat mahdollisia. Ukkoset eivät ole kovin todennäköisiä.

Tiistaiyö on selkeä ja vähäpilvinen. Lämpötila putoaa noin 10 asteeseen, pohjoisessa on tätäkin viileämpään.

Israel iski Gazaan vielä aivan tulitauon alkaessa, sen jälkeen tauko näyttää pitäneen

Israelin armeija on kertonut iskeneensä Gazaan hyvin lähellä myöhään sunnuntaina voimaan tullutta tulitaukoa. Israel kertoi iskuista hetki tulitauon alkamisen jälkeen, mutta armeija sanoi myöhemmin, että iskut päättyivät muutamaa minuuttia ennen tulitauon alkua.

Israelin armeija perusteli viimeisimpiä Islamilainen jihad -äärijärjestöön kohdistuneita iskuja vastauksena Gazasta hetkeä aiemmin ammuttuihin raketteihin.

Israelin eteläosassa ilmaiskuista varoittavat sireenit soivat myös tulitauon alkamisen jälkeen, armeija kertoi. Tulitauko vaikuttaa ensi hetkien jälkeen kuitenkin pitäneen.

Kolme päivää kestäneissä iskuissa Gazassa oli sunnuntaihin mennessä kuollut palestiinalaislähteiden mukaan yli 40 ihmistä, joista osa oli lapsia. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi Bidenin ilmasto- ja terveydenhuoltopaketin

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi sunnuntaina presidentti Joe Bidenin ilmasto- ja terveydenhuoltopaketin, jolla muun muassa ohjataan miljardeja dollareita ympäristöystävällisiin energiamuotoihin. Paketin hyväksyminen oli Bidenille erittäin tärkeää ennen välivaaleja.

Yhteensä 430 miljardin dollarin paketti palaa seuraavaksi edustajainhuoneen käsittelyyn, jonka odotetaan hyväksyvän sen ensi viikolla, minkä jälkeen Biden hyväksyy sen lopullisesti laiksi. (Lähde: AFP)

Etelä-Afrikan Buhai nappasi yllätysmestaruuden golfin Britannian avoimissa

Etelä-Afrikan Ashleigh Buhai piti päänsä kylmänä ja nousi golfkauden viimeisen arvoturnauksen, naisten Britannian avoimen mestaruuskilpailun yllätysvoittajaksi Skotlannissa.

Buhai lähti sunnuntain päätöskierrokselle reilussa johdossa, mutta mestaruusratkaisu nähtiin Muirfieldin kentällä vasta uusinnassa. Heikon päätöskierroksen pelannut Buhai kukisti lopulta Etelä-Korean kolminkertaisen major-voittajan Chun In-geen neljännen uusintareiän par-tuloksellaan.

Suomen Sanna Nuutinen, Ursula Wikström ja Tiia Koivisto karsiutuivat jatkokierroksilta. Vatsataudista kärsinyt Matilda Castren jätti kilpailun avauspäivän jälkeen kesken.