Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiateollisuus tyrmää Teollisuusliiton ehdotuksen sosiaalivakuutusmaksujen palauttamisesta takaisin työnantajien maksettavaksi

Teknologiateollisuus tyrmää ykskantaan Teollisuusliiton ehdotuksen siitä, että taannoisen kilpailukyky- eli kiky-sopimuksen yhteydessä palkansaajien maksettavaksi siirretyt sosiaalivakuutusmaksut palautettaisiin takaisin työnantajien maksettavaksi.

Teollisuusliiton mukaan palautus nostaisi palkansaajien ostovoimaa enemmän kuin vastaava palkankorotus ja se tulisi samalla myös työnantajille edullisemmaksi, kun maksutaakan siirto hillitsisi palkankorotuksia.

Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi suhtautui Teknologiateollisuus ry:n järjestämässä mediatilaisuudessa kielteisesti Teollisuusliiton ehdotukseen.

– Kiky-sopimuksessa siirrettyjen sosiaaliturvamaksujen palauttamisesta työnantajan vastuulle on yksiselitteisesti todettu, että tämä ei käy työnantajapuolelle. Ymmärtääkseni tätä on myöskin suoraan kommentoitu palkansaajien keskusjärjestöille. Tämä ei ole mikään neuvottelukysymys näiden palkkaneuvottelujen yhteydessä, Ruohoniemi sanoi.

Teollisuusliitto esitti keskiviikkona hallituksen budjettiriihelle toimia, joiden avulla vahvistetaan palkansaajien ostovoimaa ja turvataan kotitalouksien asemaa nykyisessä inflaatiotilanteessa. Hallitus kokoontuu budjettiriiheensä elo–syyskuun vaihteessa.

Teollisuusliitto kannattaa muun muassa sitä, että viime keväänä toteutettua työmatkavähennyksen korotusta jatkettaisiin ensi vuonna. Liiton mukaan korkealla tasolla oleva polttoaineen hinta vaikeuttaa edelleen varsinkin niiden palkansaajien arkea, joiden on pakko käyttää omaa autoa kodin ja työpaikan välisiin matkoihin.

Kilpailukykyongelman sijasta ostovoimaongelma

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan liiton edustajat tapasivat tiistaina valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.), missä yhteydessä liiton edustajat torjuivat julkisuudessa esiintyneet ajatukset sitä, että maltillisia palkkaratkaisuja voitaisiin palkita veronalennuksilla.

– Totesimme, että meillä ei ole minkäänlaista mielenkiintoa sellaiseen kokonaisuuteen, jossa palkansaajat ikään kuin veronalennuksella maksaisivat omat palkankorotuksensa. Meidän esityksemme on, että sosiaalivakuutusmaksuja siirretään takaisin työnantajalle maksettavaksi. Näin yhteiseen taakanjakoon osallistuisivat yrityksetkin eikä vain valtio ja palkansaajat, Aalto sanoi STT:lle.

Aallon mukaan suomalaisten yritysten talous kestäisi sosiaalivakuutusmaksujen siirtämisen takaisin työnantajan maksettavaksi.

– Yritysten kilpailukyky näyttää olevan hyvä, kun katsoo minkälaisia tuloksia ne ovat tehneet viime vuosina ja tänä vuonna ja minkälaisia tilauskertymiä niillä on. Tällä hetkellä meillä ei ole kilpailukykyongelmaa, vaan meillä on ostovoimaongelma. Sosiaalivakuutusmaksujen siirtäminen takaisin työnantajien maksettavaksi nostaisi kansalaisten ostovoimaa ja olisi myös valtiontalouden näkökulmasta parempi ratkaisu, Aalto sanoo.

"Työrauhaa sopimusneuvottelijoille"

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola sanoi Teknologiateollisuuden mediatilaisuudessa suhtautuvansa Aallon tavoin torjuvasti siihen, että maltillisia palkkaratkaisuja ja veronalennuksia kytkettäisiin toisiinsa.

Hirvola peräänkuulutti työehtosopimusneuvottelijoille työrauhaa ja toivoi poliitikoilta ja virkamiehiltä pidättyväisyyttä työmarkkina-asioiden kommentoinnissa.

– Nämä vihjailut korotustasosta ja veronkevennysten kytkemisestä palkkaratkaisuun pitää ehdottomasti lopettaa nyt alkuunsa, Hirvola sanoi.

– Sellaista kytkentää ei ole eikä sellaista tule, hän jatkoi.

Hirvolan mukaan ulkopuoliseen neuvotteluapuun ei työmarkkinapöydissä ole tarvetta.

– Ei vaikeuteta neuvottelijoiden neuvotteluja nyt tällaisilla julkisilla ulostuloilla, Hirvola toivoi.

Inflaatiotaso lisää vaikeuskerrointa

Teollisuusliiton on määrä sopia ensi vuoden palkankorotuksista Teknologiateollisuuden ja Kemianteollisuuden kanssa syyskuun loppuun mennessä. Aallon mukaan neuvotteluja ei ole vielä aloitettu eikä neuvotteluaikataulua sovittu, mutta hän arvioi, että neuvottelut aloitetaan elo-syyskuun vaihteessa.

Aallon mukaan vallitseva, aiemmasta merkittävästi poikkeava inflaatiotaso lisää neuvottelujen vaikeuskerrointa.

– Inflaatiotaso tuo tietysti palkankorotusodotuksia työpaikoille. On ymmärrettävää, että kun hinnat ovat nousseet, niin odotusarvot neuvottelujen suhteen ovat korkealla, Aalto muotoilee.

Toinen neuvotteluja mutkistava tekijä on kesäkuussa solmittu kunta-alan palkkaratkaisu, jossa sovittiin, että kunta-alan palkat ovat lähivuosina automaattisesti korkeampia kuin teollisuuden palkat. Aalto ei lähde yksityiskohtaisesti avaamaan, miten kunta-alan palkkaratkaisu vaikuttaa Teollisuusliiton neuvotteluihin.

– Me joudumme suhteuttamaan omaa tavoiteasetantaamme tähän automaattiin, että minkälaisia sopimuksia lähdemme tavoittelemaan rakenteellisesti. Tämä keskustelu käydään työnantajan kanssa, että joudummeko tästä johtuen luomaan jotain sellaisia rakenteita, joita meillä ei ole aikaisemmin ollut, Aalto sanoo.

– Olemme lukeneet julkisen sektorin sopimuksen kohtuullisen tarkkaan läpi ja analysoineet, mitä se mahdollistaa ja mitä se ei mahdollista.