Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisille tehty useita rikosilmoituksia Helsingin kaupungin palkanmaksusotkusta – esiselvitys aloitettu

Helsingin poliisi on aloittanut esiselvityksen Helsingin kaupungin palkanmaksuhäiriöistä, poliisi kertoo.

Poliisille on tehty useita eri rikosilmoituksia kaupungin toiminnasta. Ilmoitukset ovat tulleet eri tahoilta.

Helsingin poliisilaitos tekee tapahtumista esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä jotain rikosta.

Poliisin mukaan rikosilmoituksissa on nimetty joitain yksittäisiä kaupungin viranhaltijoita.

– Rikosilmoituksissa on nimetty joitain yksittäisiä kaupungin viranhaltijoita. Tilanne on kaikkien kannalta valitettava. Helsingin poliisilaitos ei voi vaikuttaa palkanmaksuhäiriöiden korjaantumiseen tai menettelyyn ylipäänsä, vaan poliisin tehtäväksi jää ainoastaan arvioida, onko häiriöiden taustalla syytä epäillä jotain rangaistavaa tekoa tai laiminlyöntiä, totesi rikostarkastaja Teemu Jokinen.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) kommentoi asiaa tänään Helsingin kaupungin tiedotustilaisuudessa.

– Yleisesti ottaen olen jokseenkin varma, että kaikki jotka meillä tämän asian kanssa ovat toimineet, ovat toimineet parhaansa tehden ja hyvässä tarkoituksessa. Olisin yllättynyt, jos jotain tuottamuksellisuutta löytyisi, Vartiainen sanoi.

Useita rikosilmoituksia

Muun muassa hoitajajärjestö Tehy on aiemmin kertonut tehneensä rikosilmoituksen palkanmaksuhäiriöistä. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n varapääluottamushenkilö Riikka Valkonen on myös kertonut Ylelle tehneensä rikosilmoituksen kolmen muun henkilön kanssa.

Lisäksi JHL ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ ovat vaatineet Helsinkiä maksamaan työntekijöille viivästyskorkoja puuttuvista palkoista ja korvauksia vahingoista, joita maksuviivästykset ovat aiheuttaneet.

Tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että kaupunki maksaa automaattisesti viivästyskoron, jos palkka on viivästynyt kokonaan tai osittain.

Helsingin henkilöstöjohtajan Nina Grosin mukaan kaupungilla on tekeillä ohjeistus siitä, miten tulee toimia, jos on palkanmaksun puutteen vuoksi esimerkiksi ottanut pikavipin tai jättänyt laskun maksamatta.

– Sellaiset tapaukset pääsääntöisesti edellyttävät sitä, että osoitetaan vahingon syntyneen, sanoi puolestaan Vartiainen hyvityksestä.

Vartiaisen mukaan kaupungilla on mietinnässä, miten henkilöstölle voitaisiin hyvittää sitä kärsivällisyyttä ja joustavuutta, jota se on tilanteessa osoittanut.

Uusi palkanmaksujärjestelmä aiheuttanut paljon ongelmia

Helsingin kaupungin työntekijöiden palkoissa on ollut poikkeuksellisen paljon virheitä ja viivästyksiä tänä vuonna. Helsingin kaupungin mukaan taustalla on ollut uuden palkanmaksujärjestelmän Sarastian käyttöönotto. Uuden järjestelmän myötä useita prosentteja työntekijöille maksetuista palkoista on ollut väärin.

Vartiaisen mukaan keskeinen syy ongelmille on se, ettei uuden järjestelmän haasteita osattu ennakoida tarpeeksi. Vaikka järjestelmämuutoksen monimutkaisuus tiedostettiin, niin vaativuus kuitenkin aliarvioitiin etukäteen.

Hänen mukaansa tilanne on hieman aikaisempaa parempi.

– Mehän olemme tässä kesällä rekrytoineet tuntuvasti lisää henkilöstöä ja tehneet myös sisäisiä siirtoja ongelman ratkaisemiseksi.

Elokuun neljäntenä päivänä kokonaan puuttuvia palkkoja oli 124 kappaletta ja muita palkkavirheitä 4 800.

Ongelmat jatkuvat muutamia kuukausia

Vartiaisen mielestä on realistista odottaa, että epätavallisen suuri virheiden määrä tulee jatkumaan vielä muutamien kuukausien ajan. Uusia virheitä syntyy niin kauan, kun virheiden lähteitä on korjaamatta.

Grosin mukaan järjestelmä itsessään laskee palkat oikein, mutta sen käyttäjillä pitää olla paljon tietoa työehtosopimuksista.

– Työ- ja virkaehtosopimuksien ymmärtäminen on olennainen osa tämän järjestelmän käyttöä, Gros sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kaupunki otti jo uudistuksen aluksi käyttöön konsulttiyritys Deloitten palvelut, koska se oli ollut mukana silloin, kun Espoon kaupunki otti aiemmin käyttöön saman järjestelmän.

Tilanteen kriisiytymisen myötä Deloittelta ollaan ostamassa lisää palveluita. Grosin mukaan asiasta on tulossa hankintasopimus lähiviikkoina.

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Kaupungin verkkosivujen mukaan sillä on palveluksessaan noin 38 000 ihmistä.