Uusi algoritmi auttaa tunnistamaan tapaukset, joissa epilepsia voitaisiin parantaa kirurgialla – mukana tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopistosta

Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa on kehitetty tekoälyalgoritmi, joka pystyy tunnistamaan epileptisiä kohtauksia aiheuttavia vähäisiäkin aivomuutoksia. Algoritmin avulla voidaan tunnistaa entistä paremmin potilaat, jotka hyötyisivät epilepsiakirurgiasta.

Tutkimustulokset julkaistiin Brain-lehdessä. Tutkimusta johti University College London, ja siinä oli mukana myös professori Reetta Kälviäisen tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Algoritmin kehittämisessä hyödynnettiin yli tuhat aivojen magneettikuvaa, jotka ovat peräisin potilasaineistoista eri puolilta maailmaa. Algoritmi opetettiin asiantuntijoiden antamien esimerkkien avulla erottamaan toisistaan terveet aivot ja aivokuoren kehityshäiriö, joka on usein syynä siihen, ettei lääkehoito tehoa epilepsiaan.

Puolet aivojen magneettikuvista käytettiin algoritmin opettamiseen ja puolet sen testaamiseen. Algoritmi pystyi tunnistamaan aivokuoren kehityshäiriön 67 prosentissa tapauksista. Kolmasosa aineistoista oli tapauksia, joissa lääkäri ei tunnistanut häiriötä, mutta algoritmi tunnisti sen 63 prosentilla näistä potilaista.

Algoritmiin perustuva työkalu on tarkoitettu lääkäreille apuvälineeksi hoitopäätösten tekemiseen. Sen avulla voitaisiin löytää entistä useammalta potilaalta vähäisiä, epilepsiakirurgialla hoidettavissa olevia aivomuutoksia. Työkalua voidaan käyttää apuna yli 3-vuotiaiden potilaiden aivojen magneettikuvien analysoinnissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut