Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden hyväksyi laajan ilmasto- ja terveydenhuoltopaketin – satoja miljardeja kasvihuonekaasujen vähentämiseen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vahvistanut allekirjoituksellaan laajan ilmasto- ja terveydenhuoltopaketin, joka muun muassa ohjaa satoja miljardeja dollareita ympäristöystävällisiin energiamuotoihin. Biden vahvisti historiallisen lakiesityksen paikallista aikaa tiistaina.

Paketista 370 miljardia on varattu sen tavoitteen saavuttamiseen, että kasvihuonekaasuihin saataisiin 40 prosentin vähennys vuoteen 2030 mennessä. Tähän pyritään muun muassa myöntämällä verohelpotuksia tuuli- ja aurinkovoimalle, antamalla avustuksia sähköautojen hankkimiseen ja energiaa säästäviin remontteihin sekä kannustamalla teollisuutta hiilidioksidin talteenottoon.

Biden on kuvaillut pakettia maan suurimmaksi sitoumukseksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Biden hehkutti tuoreeltaan vahvistamisensa jälkeen paketissa olevan kyse tulevaisuudesta.

Paketilla pyritään myös laskemaan reseptilääkkeiden hintaa. Samalla aiotaan tuoda tasapuolisuutta verojärjestelmään ottamalla käyttöön 15 prosentin vähimmäisvero yrityksille.

Kaikkiaan 430 miljardin dollarin lakipaketin kustannukset aiotaan kattaa sekä uudella yritysverolla että sulkemalla verotukseen liittyviä porsaanreikiä.

Pakettia valmisteltiin puolentoista vuoden ajan. Yhdysvaltain senaatti ja edustajainhuone hyväksyivät lakialoitteen aiemmin elokuussa. Yksikään republikaaniedustaja ei äänestänyt paketin puolesta.

Lakipaketin hyväksyntä oli selkeä voitto presidentti Bidenille ennen marraskuussa pidettäviä välivaaleja, ja sen uskotaan olevan merkittävässä roolissa demokraattipuolueen vaalistrategiassa. Demokraattien on ennustettu menettävän asemiaan kongressissa välivaalien myötä, jolloin Bidenin mahdollisuudet viedä lakialoitteita täytäntöön vaikeutuvat merkittävästi.