Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin vakuutti toimintakykyään ja kävi huumetestissä puhdistaakseen maineensa – THL:n asiantuntijan mukaan jälki näkyy muutamasta päivästä kuukauteen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) olisi omien sanojensa mukaan ollut toimintakykyinen johtotehtäviin juhlailtana, jota on viime päivien aikana käsitelty julkisuudessa.

– Valtioneuvosto on aina toimintakykyinen. Ei meillä valtioneuvoston kokouksia kutsuta koolle keskelle yötä.

Hän ei olisi omien sanojensa mukaan lähtenyt viettämään vapaailtaa, jos epäilystäkään minkäänlaisesta uhasta tai kriisistä olisi ollut tiedossa.

– Kyllä meillä on sen verran osaava armeija ja rajaviranomaiset, että he tietävät, onko Suomen rajalle ryhmittymässä vieraan vallan edustajia, Marin sanoi.

Marin kommentoi asiaa toimittajille virka-asunnollaan Kesärannassa perjantaina loppuiltapäivästä. Tiedotustilaisuus kutsuttiin koolle arkiviikon päätteeksi lyhyellä aikataululla.

Huumetestin tulosta odotetaan viikossa

Keskiviikkoiltana useat mediat uutisoivat pääministerin illanvietosta kuvatuista videoista. Videot oli julkaistu sosiaalisessa mediassa yksityistilillä, mutta ne olivat päätyneet laajempaan jakeluun.

Sosiaalisessa mediassa levinneiden spekulaatioiden vuoksi Marin on joutunut vastaamaan myös tiedotusvälineiden esittämiin kysymyksiin huumeiden käytöstä. Perjantai-iltapäivällä Marin kertoi käyneensä oikeusturvansa vuoksi huumausainetestissä, jonka tulos saadaan viikon kuluessa.

– Sen toimitamme myös tiedotusvälineiden tietoon heti kun testitulos tulee, mutta pidän näitä syytöksiä aika raskaina ja sen vuoksi halusin puhdistaa oman maineeni.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ovat pitäneet hyvänä ajatuksena, että Marin kävisi huumetestissä.

Tiedossa ei ole konkreettista näyttöä siitä, että Marin olisi käyttänyt huumeita.

Testitulos riippuu monesta tekijästä

Mediatietojen perusteella Marinin juhlintaa kuvaavat videot ovat elokuun ensimmäiseltä viikonlopulta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuskemiayksikön päällikkö Teemu Gunnar sanoo, että huumeiden käyttö näkyy tyypillisesti huumausaineiden virtsatesteissä muutamasta päivästä vajaaseen kuukauteen. Asiaa ei kuitenkaan voi hänen mukaansa määritellä täysin tarkkaan, sillä se riippuu muun muassa ihmisestä ja käytetystä annosmäärästä.

Kokaiinin ja amfetamiinin näkyvyys virtsatesteissä kahta viikkoa myöhemmin on Gunnarin mukaan rajoilla. Kannabis sekä eräät rauhoittavat aineet, kuten tietyt bentsodiatsepiinit, saattavat näkyä testeissä kuukaudenkin. Vähemmän aikaa testeissä näkyvät esimerkiksi fentanyyli sekä gammahydroksibutyraatti (GHB).

Pääministeri soimasi mediaa

Pääministeri Marinin vapaa-ajan viettoa on käsitelty mediassa tasaisin väliajoin.

Perjantain tiedotustilaisuudessa Marin sanoi, ettei yhtään pääministerin työtehtävää ole jäänyt hoitamatta sen vuoksi, että hän on viettänyt iltaa ystäviensä kanssa.

Infon päätteeksi pääministeri sanoi pitävänsä kohtuuttomana ja asiattomana tapauksen yhteydessä käytettyä kieltä hänen juhlinnastaan. Marin sanoi, ettei ole yhtenäkään aamuna tänä kesänä kärsinyt krapulasta.

– Ehkä jokainen pystyy siitä arvioimaan, kuinka paljon on tullut juotua.

Marinilta kysyttiin myös, mitä hän jälkikäteen arvioituna olisi voinut tehdä toisin. Tähän pääministeri kuitenkin esitti toiveen, että korkeissakin asemissa olevat ihmiset voisivat viettää vapaa-aikaansa. Hänen käänsi katseen oman toimintansa parantamisesta tiedotusvälineisiin.

– Olen halunnut luottaa siihen, että kun ne (videot) ovat yksityisiä ja kuvattu yksityistiloissa, ettei suomalainen media niitä julkaisisi.

Turvapalveluilla jatkuvaa arviointia

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoo STT:lle, että pääministerin turvallisuusjärjestelyt ulottuvat jokaiseen tilanteeseen. Hän kommentoi yleisellä tasolla, että arviointia pääministerin tapaamista henkilöistä tehdään normaalisti niin etukäteen kuin tilanteen mukaisesti.

– Meillä on kohtuullisen hyvä käsitys siitä, mikä on ympäröivä tilanne kussakin paikassa, missä pääministeri on, Kurvinen sanoo.

Kurvisen mukaan jokainen ministeri muodostaa luonnollisesti omantyyppisen elämän osana ministerin tehtävää. Se on kokonaisuus työtehtäviä ja yksityiselämään liittyviä tapahtumia.

– Meidän tehtävä on huolehtia turvallisuudesta ja samalla mahdollistaa normaali arki. Yksi sen ulottuvuus on, että kullakin valtioneuvoston jäsenellä on mahdollisuus tavata henkilöitä, joita hänen elämäänsä kuuluu.