Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikka pääsi EU:n taloussyynistä 12 vuoden jälkeen

EU:n 12 vuotta kestänyt Kreikan talouden valvominen päättyi lauantaina. Kreikka suostui valvontaan vastineeksi paketille, jolla maa pelastettiin velkakriisistä vuonna 2009.

Troikkana tunnettu trio, johon EU:n lisäksi kuuluivat Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki, vaati vastineeksi 289 miljardin euron pelastuspaketista myös muun muassa tiukkaa talouskuria, veronkorotuksia ja yksityistämisiä.

– 12 vuoden ajanjakso, joka toi kansalaisillemme tuskaa, jakoi yhteiskunnan ja johti taloutemme stagnaatioon, on nyt loppu. Uusissa näkymissä siintävät kasvu, yhtenäisyys ja hyvinvointi, ilakoi pääministeri Kyriakos Mitsotakis.

Vaikka EU:n talousvalvonta loppuukin, pitävät Kreikalle rahaa lainanneet luotottajat edelleen tarkasti silmällä maan taloutta ainakin vuoteen 2070 saakka, jolloin viimeinen laina erääntyy.

Kreikan taloudessa on niin ikään edelleen ongelmia: työttömyys on euroalueen korkein, minimipalkka alhaisin ja valtionvelan osuus bruttokansantuotteesta 180 prosenttia.