Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Afrikassa zulujen uusi kuningas sai kruununsa tuhansien juhliessa

Etelä-Afrikassa tuhannet ihmiset kokoontuivat juhlimaan zulukansan uuden kuninkaan kruunajaisia lauantaina. Zulujen kuninkaaksi nousi 47-vuotias Misuzulu Zulu, joka on edellisen zulukuninkaan Goodwill Zwelithinin poika.

– Tänään zulujen kansakunta avaa uuden kappaleen. Lupaan työskennellä zulukansan yhdistämiseksi, uusi kuningas sanoi puheessaan, jonka hän piti perinteiseen leopardinnahka-asuun sonnustautuneena.

Värikkäisiin kansallispukuihin pukeutunut väkijoukko kerääntyi jo aamuvarhaisesta Nongoman pikkukaupunkiin zulujen sydänmailla, jossa kruunajaiset pidettiin.

Vaikka uusi kuningas onkin edellisen poika, hänen nousunsa valtaistuimelle oli kiistanalainen, sillä viime vuonna kuolleella entisellä kuninkaalla oli kaikkiaan kuusi vaimoa ja ainakin 28 lasta. Tuore kuningas on edesmenneen kuninkaan kolmannen vaimon lapsi. Perimysjärjestyksestä erimielinen kuningasperheen yksi haara yritti viime hetkiin asti estää kruunajaiset oikeusteitse siinä onnistumatta.

Kruunu toi suuren omaisuuden ja arvovallan

Zulukuninkaallisilla ei ole poliittista valtaa Etelä-Afrikassa, mutta kuninkaalla on kulttuurista vaikutusvaltaa maassa, jossa lähes viidesosa väestöstä, noin 11 miljoonaa ihmistä, on zuluja.

Symbolisen arvovallan lisäksi kruunu tuo mukanaan huomattavan omaisuuden. Entinen kuningas sai valtiolta vuosittain summan, joka vastasi yli neljää miljoonaa euroa, minkä lisäksi hän omisti useita palatseja ja muuta omaisuutta. Lisäksi pelissä on kuninkaallinen rahasto, joka hallinnoi lähes kolmen miljoonan hehtaarin edestä maata. Kuninkaalliset tilukset ovat yhteensä noin Belgian kokoiset.

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on jo tunnustanut Misuzulun oikeutetuksi zulukuninkaaksi, ja hänen odotetaan virallisesti vahvistavan kruunauksen lähikuukausina pidettävässä seremoniassa.

Zulukuninkaat ovat 1800-luvun alun kuuluisan sotilasjohtaja Shaka Zulun perillisiä. Shaka yhdisti valtavat alueet eteläistä Afrikkaa yhdeksi zulukansakunnaksi, joka muun muassa taisteli verisesti brittiläisiä siirtomaaherroja vastaan.