Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön hinta kurottamassa jälleen kohti korkeuksia

Sähkön hinta on jälleen voimakkaassa nousussa. Sahko-tk-sivuston mukaan pörssisähkön arvonlisäveroton hinta kohoaa tiistaina kello 20–22 lähes 69 senttiin kilowattitunnilta. Tätä korkeammalla hinta oli 8. elokuuta, jolloin hinta kävi vajaassa 83 sentissä.

Maanantaina illalla pörssisähkön hinta nousee runsaaseen 62 senttiin kilowattitunnilta. Viimeisen seitsemän päivän keskihinta on lähes 29 senttiä.

Pörssissä käydään kauppaa seuraavan päivän toimituksista, joten hinnat ovat tiedossa etukäteen. Pörssissä hinta määräytyy kalleimman käytössä olevan tuotantotavan mukaan.

Sähkön kuluttajahinnat ovat monimutkainen kokonaisuus, sillä kuluttajahinta muodostuu sähkön pörssihinnasta, arvonlisäverosta, sähköverosta, siirtohinnasta sekä sähköyhtiön marginaalista.

Lisäksi kuluttajahintaan vaikuttaa se, perustuuko sopimus pelkästään pörssisähkön hintaan, vai onko se määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sekä siitä, että onko kyse päästöttömästi tai uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta sähköstä.

Arvonlisäverollisena korkein tiistain hinta on noin 93 senttiä kilowattitunnilta. Parin viikon takainen huippu oli 103 senttiä.

Sähkö on myös tiistain vastaisena yönä poikkeuksellisen kallista, sillä hinta on alimmillaan vajaat 16 senttiä aamuyöllä. Tavallisesti yösähkön hinta on muutamia senttejä tai jopa alle sentin.

Venäjän hyökkäys nostaa sähkön hintaa

Sähkön hintaa nostaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Venäjä on supistanut kaasutoimituksia Keski-Eurooppaan, mikä on nostanut maakaasun hintaa jyrkästi. Erityisesti Saksassa kaasua käytetään paljon sähköntuotannossa.

Pohjoismaissa sähkön hintaan vaikuttaa myös se, että Norjan ja Ruotsin vesialtaat ovat poikkeuksellisen alhaalla, mikä rajoittaa sähkön tuotantoa.

Pidetään mahdollisena, että tulevana talvena Suomessa syntyy sähköpulaa. Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin odotetaan käynnistyvän joulukuussa, mikä helpottaisi tilannetta.