Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-alan työriidan sovittelu jatkuu torstaina – lakkovaroitukset päällä

Sosiaali- ja terveysalan työriidan sovittelun on määrä jatkua torstaina, kertoi valtakunnansovittelijan toimisto illalla Twitterissä.

Työriidan sovittelua jatkettiin tiistaina uuden valtakunnansovittelijan Anu Sajavaaran johdolla. Sovittelu alkoi sunnuntaina.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy antoivat maanantaina uuden lakkovaroituksen, joka koskee Helsingin kaupungin eteläistä kotihoitoyksikköä. Varoitus annettiin ajalle 6.–9. syyskuuta.

Aiemmin annetut lakkovaroitukset ovat voimassa myös Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiireissä. Ne koskisivat teho-osastoja.

Hoitajaliitot haluavat lakkovarotuksellaan vauhdittaa jumiutuneita työehtosopimusneuvotteluja.

– Hoitajapulaa ja alan veto- ja pitovoimaa ei ratkaista juhlapuheilla ja värivaloilla, vaan palkkausta ja työoloja parantamalla. Kyse on Suomen huoltovarmuudesta sekä koko sote-alan ja varhaiskasvatuksen tulevaisuudesta, ja nämä ratkaisut vaativat rahaa, Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoivat järjestöjen tiedotteessa maanantaina.

Työantajapuoli pitää hoitajajärjestöjen toimia moraalittomina

Työnantajapuolta edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pitää Tehyn ja Superin ilmoittamia toimia "täysin moraalittomina sekä teho-osastojen potilaita että heidän läheisiään kohtaan".

– Olemme pettyneitä, joskaan emme yllättyneitä siitä, että työtaistelutoimia edelleen laajennetaan. Järjestöt ovat valinneet aseista järeimmän, teho-osastojen toiminnan lamauttamisen, sanoi KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas perjantaina.