Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lossien ja alusten työntekijät voidaan jatkossa määrätä puhalluskokeisiin

Työnantaja voi jatkossa määrätä työntekijöitä puhalluskokeisiin aluksilla ja losseilla.

Puhalluskokeeseen voidaan tänään voimaan astuvan uuden sääntelyn nojalla määrätä ne työntekijät, jotka päihtyneenä työskennellessään voisivat vaarantaa muiden aluksella olevien ihmisten hengen, terveyden tai työturvallisuuden taikka aluksen tai ympäristön turvallisuutta.

Puhallutukset on mahdollista järjestää pistokokeina tai säännönmukaisesti esimerkiksi aina työvuoron alussa. Myös yksittäinen työntekijä voidaan jatkossa määrätä puhalluskokeeseen, jos hänen epäillään olevan päihtynyt.

Sääntely koskee myös niitä losseja, jotka eivät kuulu merityösopimuslain soveltamisalaan.

Työnantajan on laadittava päihdeohjelma, jotta työntekijöitä voidaan velvoittaa puhalluskokeisiin. Lisäksi työnantajan on huolehdittava asianmukaisista puhalluskokeiden järjestämisistä ja muun muassa henkilöstön tiedottamisesta.

Puhalluskokeella on mahdollista selvittää, onko työntekijä alkoholin vaikutuksen alaisena työajalla. Puhalluskokeilla halutaan ennaltaehkäistä alkoholinkäytöstä aiheutuvia turvallisuusriskejä merityössä.