Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fingrid: Tulevana talvena varauduttava sähköpulaan ja sähkökatkoihin

Suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin, varoittaa kantaverkkoyhtiö Fingrid. Yhtiön mukaan sähkömarkkinoita hallitsee epävarmuus.

Fingrid julkaisi ensimmäisen arvionsa sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Fingrid arvioi, että talven kulutushuipussa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Huippukulutuksen keskiarvo vuosina 2007–2022 on noin 14 000 megawattia.

– Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja Itämeren alueen kantaverkkoyhtiöiden kanssa sähkön riittävyyteen liittyvien toimenpiteiden edistämiseksi. Sähkömarkkinoiden, kotimaisten voimalaitosten ja maidenvälisten sähkönsiirtoyhteyksien luotettava toiminta ovat täysin olennaisia sähkön riittävyyden kannalta tulevana talvena, sanoo Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala tiedotteessa.

Kotimaisella tuotannolla pystytään arviolta kattamaan kulutuksesta parhaimmillaan 12 300 megawattia, minkä lisäksi käytössä on 600 megawatin tehoreservi.

Loppu katettaisiin tuonnilla. Tuontikapasiteettia on käytössä 3 400 megawattia, josta 2 400 megawattia Ruotsista ja 1 000 megawattia Virosta.

Suomi tuo sähköä Ruotsista tavallisestikin, vaikka kotimainen kapasiteetti ei ole lähellekään täyskäytössä. Suomi myös vie sähköä normaalisti Ruotsiin ja Viroon.

Epävarmuutta Olkiluoto 3:n valmistumisesta

Fingrid huomauttaa, että sähkön ja sähköntuotannossa käytettävän maakaasun tuonnin päättyminen Venäjältä ovat heikentäneet tilannetta Suomessa verrattuna edellisiin talviin.

Epävarmuutta on myös Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin valmistumisessa. Olkiluoto 3:n pitäisi olla säännöllisessä tuotannossa joulukuussa, mutta laitoksen käyttöönoton mahdollinen viivästyminen heikentäisi merkittävästi sähkön riittävyyttä Suomessa.

Tuulivoimakapasiteetin nopea kasvu parantaa osaltaan sähkön saatavuutta Suomessa, mutta tuulivoiman vaikutus sähkön riittävyyteen määräytyy tuuliolosuhteista.

Fingrid muistuttaa, että energiansäästöllä ja sähkön käytön ajoittamisella on merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen. Kulutuksen siirtäminen yöaikaan tasaa aamun ja illan kulutushuippuja.

Pulan sattuessa sähkökatkoja kierrätetään

Fingridin mukaan sähköpula tarkoittaa käytännössä sähkön kulutuksen rajoittamista kunnes sähköpulatilanne on ohi.

– Käytännössä sähköpulaan jouduttaessa Fingrid antaa paikallisille jakeluverkkoyhtiöille tiedoksi irti kytkettävän tehon kokonaismäärän jokaisen jakeluverkkoyhtiön alueelta, ja tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään kahden tunnin katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt, Rauhala sanoo.

Fingrid päivittää arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa.