Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espanjalaislehti: Itämereen syöksyneessä yksityiskoneessa oli saksalaisperhe

Latvia on ottanut päävastuun pelastusoperaatiosta, joka on käynnissä paikalla, jossa yksityiskone syöksyi eilen illalla Itämereen, SVT kertoo. Kaikkien matkustajien uskotaan kuolleen, mutta merkkejä heistä ei ole vielä löydetty.

Espanjalaislehti El Paisin mukaan Itämereen syöksyneessä yksityiskoneessa oli kyydissä saksalaisperhe. Lehden mukaan koneessa oli sen omistaja, 72-vuotias mies, jolla on yksityislentoihin erikoistunut yritys. Muiden matkustajien El Pais kertoo olleen omistajan 68-vuotias puoliso ja 26-vuotias tytär sekä 27-vuotias neljäs matkustaja, jonka ei tiedetä olleen muille sukua. Mediatietojen mukaan neljäs matkustaja on mies.

Itävaltalainen Cessna 551 putosi Latvian aluevesille Ventspilsin kaupungin edustalle eilen illalla.

Ruotsin meri- ja ilmapelastuskeskuksen edustaja Lars Antonsson sanoi jo eilen uutistoimisto TT:lle, että todennäköisyys löytää ketään elossa on lähes olematon. Hän kuitenkin sanoi tuolloin etsintöjä vielä jatkaneiden latvialaisten haluavan varmistaa, ettei kukaan ole voinut selvitä, ennen kuin he lopettavat etsinnät.

Apua paikalle hälytettiin ensin Ruotsista. Antonsson kertoo, että Ruotsin rannikkovartioston lento oli ollut putoamispaikalla ensimmäisenä ja havainnut paikalla öljylautan ja pieniä hylyn palasia, mikä osoittaa maahansyöksyn olleen raju.

Ruotsista apuun kutsutut pelastajat kutsuttiin takaisin Ruotsiin paikallista aikaa yhdeksältä illalla. Lisäksi Latvian ilmailuviranomaiset ovat kertoneet liettualaisten pelastajien tulleen avuksi. SVT:n mukaan myös Stena Linen matkustajalautta ohjattiin paikalle.

Asiantuntija arvelee koneessa olleiden menettään tajuntansa

Kone oli lähtenyt matkaan Espanjan Jerezistä, ja sen määränpäänä oli Saksan Köln. Kone ei kuitenkaan laskeutunut Saksaan vaan jatkoi pohjoiseen, ensin kohti Tanskaa ja sitten Ruotsia.

Mediatietojen mukaan yhteys koneeseen menetettiin sen ollessa Ranskan ilmatilassa.

TT kertoo, että sekä tanskalaiset että saksalaiset koneet lensivät koneen lähellä eivätkä niiden lentäjät nähneet ketään onnettomuuskoneen ohjaamossa. SVT:n mukaan konetta tarkkailemaan lensivät espanjalaiset ja ranskalaiset hävittäjät, mutta myöhemmin SVT muokkasi juttuaan ja kertoi koneiden olleen "useista eri maista".

Lentoturvallisuuden asiantuntija Hans Kjäll sanoo TT:lle, että onnettomuuden taustalla oli todennäköisesti lentokoneessa tapahtunut vuoto, joka aiheutti hapen loppumisen. Hän arvelee koneessa olleiden menettäneen tajuntansa.

SVT kertoi aiemmin, että pelastusoperaatiota valmisteltiin alun perin Gotlannin lähelle, sillä koneen polttoaineen oli laskettu loppuvan siihen mennessä. Myös Expressenin mukaan Ruotsissa varauduttiin siihen, että kone putoaa Ruotsin aluevesillä.

Kjällin mukaan noin 10 000 metrin lentokorkeudessa happea on hyvin vähän ja tajunnan voi menettää 30 sekunnissa. Hän kertoo, että paineen laskua ei välttämättä huomaa itse.

TT:n mukaan vielä ei ole selvää, mikä maa on vetovastuussa onnettomuustutkinnassa. Kjäll sanoo, että Cessna 551 -koneissa lentodataa tallentavat niin sanotut mustat laatikot eivät ole pakollisia, joten onnettomuuden syyn selvittäminen voi olla hankalaa.

Kjäll arvioi SVT:lle, että onnettomuuden tutkinta tulee kestämään kauan.

– Kestää vuosi tai enemmän ennen kuin onnettomuudesta voidaan sanoa mitään, hän kertoi.