Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden 1972 olympialaisten terrori-iskua muistetaan Münchenissä

Saksassa Münchenin kesäolympialaisiin tehdystä terrori-iskusta tulee tänään kuluneeksi tasan 50 vuotta. Tapahtumaa muistetaan tilaisuudessa, johon osallistuvat Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja Israelin presidentti Isaac Herzog. Mukana on myös vuonna 1972 surmansa saaneiden israelilaisten omaisia.

Israelilaiset uhkasivat boikotoida muistotilaisuutta, kunnes viime viikolla Saksa ja Israel pääsivät sopuun uhrien omaisille maksettavista lisäkorvauksista. Omaiset toivovat myös kuulevansa vihdoin saksalaisilta anteeksipyynnön niistä lukuisista virheistä, jotka johtivat verenvuodatukseen.

Palestiinalaisterroristien hyökkäys johti kaikkiaan 11 israelilaisen urheilijan ja valmentajan kuolemaan. Lisäksi surmansa sai yksi saksalaispoliisi. Musta syyskuu -ryhmän terroristeista kuoli viisi ja kolme vangittiin.

Lähes kaikki uhrit saivat surmansa Fürstenfeldbruckin sotilaslentokentällä terroristien ja saksalaispoliisien välille puhjenneessa tulitaistelussa. Saksa oli aiemmin luvannut terroristeille, että nämä voisivat lentää panttivankeineen Egyptiin.

Olympiakisoja jatkettiin poliisin epäonnistuneesta vapautusyrityksestä ja sitä seuranneesta verilöylystä huolimatta vain reilun vuorokauden tauon jälkeen.

Vangitut palestiinalaisterroristit vapautuivat vain reilun kuukauden kuluttua, kun heidät vaihdettiin saksalaisen Lufthansan kaapatun matkustajakoneen panttivankeihin.