Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjä saattaa kärsiä droonipulasta Ukrainassa

Venäjä saattaa kärsiä Ukrainassa droonipulasta, todetaan Britannian puolustusministeriön tilanneraportissa tänään.

Osittain tämä voi tiedusteluraportin mukaan johtua lännen asettamista pakotteista Venäjää vastaan.

Miehittämättömät ilma-alukset eli droonit ovat taisteluissa tärkeitä Venäjälle erityisesti tykistön kohteiden havaitsemiseksi, raportissa sanotaan.

Raportti viittaa myös ukrainalaislehden maanantaiseen uutiseen, jonka mukaan venäläisjoukot olisivat Dneprjoen länsirannalla lennättäneet melkein puolet vähemmän drooneja päivässä kuin elokuussa, jolloin liikkeellä oli 50 droonia päivässä.

Raportin mukaan Ukraina on myös ampunut alas kolme Orlan-10 -lennokkia samana päivänä elokuun lopulla.

Droonien määrän väheneminen voi heikentää venäläiskomentajien tilannetietoisuutta ja vaikeuttaa Venäjän operaatioita.

NYT: Venäjä ostaa miljoonia ammuksia ja raketteja Pohjois-Koreasta

Venäjä ostaa miljoonia tykistön ammuksia ja raketteja Pohjois-Koreasta, kertoo sanomalehti New York Times.

Lehti arvelee, että Yhdysvaltojen ja Euroopan asettamat pakotteet Venäjälle ovat pakottaneet Moskovan kääntymään paariavaltioiden puoleen hankkimaan sotatarvikkeita.

Venäjä osti äskettäin myös Iranissa valmistettuja lennokkeja.

Tiedot Venäjän asetarvikekaupoista Pohjois-Korean kanssa perustuvat Yhdysvaltojen tiedustelutietoihin. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä, eikä toimituksen koosta, sisällöstä tai aikataulusta ole tarkempaa tietoa.

Biden: Venäjää ei pidä nimetä terrorismia tukevaksi valtioksi

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Venäjää ei tule nimetä terrorismia tukevaksi valtioksi.

Brittilehti Guardianin mukaan Biden kertoi mielipiteensä toimittajien kysyttyä häneltä asiasta Valkoisessa talossa maanantaina.

Venäjän nimeämistä terrorismia tukevaksi valtioksi ovat vaatineet Ukraina ja muutamat yhdysvaltalaiset poliitikot.

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen ulkoministeriön terrorismia tukevien maiden listalla ovat Pohjois-Korea, Syyria, Iran sekä Kuuba.

Zelenskyi toivoo Trussilta tukea Ukrainalle ja ylistää Johnsonia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo Britannian uuden pääministerin Liz Trussin tukevan Ukrainaa taistelussa Venäjää vastaan. Eilen illalla julkaistussa lausunnossaan Zelenskyi kertoo odottavansa innolla yhteistyötä Trussin kanssa.

Zelenskyi myös ylistää lausunnossaan Britannian väistyvää pääministeriä Boris Johnsonia. Zelenskyin mukaan Johnson oli Ukrainan tukena Venäjän hyökkäyksen ensimmäisistä hetkistä alkaen, ja hän toivoo yhteistyön jatkuvan Johnsonin kanssa jatkossakin.

Zelenskyi kuvailee hänen ja Johnsonin ymmärtävän toisiaan puolesta sanastakin.

– Hänen ensimmäinen ja tärkein kysymyksensä oli aina: millä muulla tavalla voin auttaa? presidentti kiittelee.

Britannia on tarjonnut Ukrainalle tukea, rahoitusta ja kalustoa helmikuussa alkaneen hyökkäyksen aikana.

Viime kuussa Zelenskyi myönsi Johnsonille Vapauden ritarikunnan ansiomerkin, kun Johnson vieraili Ukrainassa kolmatta kertaa hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Venäjä ei odota parannusta Britannian-suhteisiin

Venäjä sen sijaan ei odota parannusta suhteisiinsa Britannian kanssa uuden pääministerin astuttua virkaan, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tänään.

Peskovin lausunnosta uutisoi venäläinen Tass-uutistoimisto.

Peskovin mukaan sen perusteella, millaisia lausuntoja Truss antoi ulkoministerikaudellaan, on melko varmaa, ettei muutosta parempaan ole luvassa Venäjän Britannian-suhteissa.

Väistyvä pääministeri Johnson totesi jäähyväispuheessaan, että Britannian aseapu Ukrainalle on saattanut olla käänteentekevä.

– (Britannian tuki) on hyvinkin voinut auttaa muuttamaan suuntaa sodassa, joka on Euroopan suurin sota 80 vuoteen, Johnson sanoi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.