Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin telakkaa haetaan konkurssiin – yhtiön mukaan kyse on pikkusummasta

Helsingin telakkayhtiötä on haettu konkurssiin. Konkurssihakemuksen jätti laivojen sisustuksia valmistava yhtiö Merima Helsingin käräjäoikeuteen tiistaiaamuna.

Telakkayhtiö Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Kim Salmi kertoi STT:lle, että kyse on pienestä kiistasta, joka liittyy heinäkuussa luovutettuun Vega-luokan alukseen. Laiva on arktisille alueille suunniteltu tutkimus- ja risteilyalus, jonka tilaaja on Swan Hellenic -varustamo.

Kiistan suurusluokka on Salmen mukaan joitakin kymmeniätuhansia euroja. Hän kertoo, ettei konkurssihakemusta ole vielä toimitettu Helsinki Shipyardille.

– Siinä vaiheessa,kun saamme hakemuksen, katsomme millä tavalla asia käsitellään, Salmi sanoo.

Hän arvioi, että Helsinki Shipyardilla on olemassa vastaus kiistaan, josta Meriman kanssa on myös neuvoteltu. Enempää Salmi ei halua tässä vaiheessa spekuloida asialla.

Salmi aloitti Helsinki Shipyardin toimitusjohtajana viime viikon torstaina. Salmi siirtyi toimitusjohtajaksi telakan tuotantojohtajan paikalta.

Telakka on venäläisomistuksessa

Helsingin telakka on rakentanut aiemmin etupäässä jäänmurtajia Venäjälle. Helsingin telakan on vuodesta 2019 omistanut kyproslainen Algador Holdings, jonka pääomistaja on venäläinen liikemies Vladimir Kasjanenko.

Vega-luokan aluksia on toimitettu yksi ennen kiistan kohteena olevaa laivaa. Kolmannen köli laskettiin Hietalahdessa huhtikuussa.

Helsingin telakka on hakenut ulkoministeriöltä vientilupaa jäänmurtajalle, joka tulisi venäläisen kaivosyhtiön Norilsk Nickelin käyttöön, mutta Venäjälle asetetut pakotteet ovat aiheuttaneet mutkia matkaan.

Ulkoministeriöstä kerrottiin Ylelle elokuun puolivälissä, että tällä hetkellä jäänmurtajien vienti Venäjälle on EU-pakotteiden vuoksi pääsääntöisesti kiellettyä. Vientiluvan käsittely on kuitenkin ministeriössä vielä kesken.

Konkurssihakemuksesta kertoi aiemmin Tekniikka&Talous.