Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian pääministeri Truss: Kuningatar Elisabet oli kallio, jolle moderni Britannia rakennettiin

Britannian pääministeri Liz Truss sai tiedon kuningatar Elisabetin kuolemasta torstaina paikallista aikaa puoli viideltä iltapäivällä eli puoli seitsemän aikaan illalla Suomen aikaa. Asiasta kertoi pääministerin kanslia.

Tuore pääministeri kommentoi myöhemmin kuningattaren kuolemaa pääministerin virka-asunnon edessä. Hänen mukaansa Elisabetin kuolema on suuri sokki Britannialle ja koko maailmalle.

– Kuningatar Elisabet oli kallio, jolle moderni Britannia rakennettiin. Maamme on kasvanut ja kukoistanut hänen valtansa alla, Truss sanoi puheessaan.

Nyky-Britannian suuruudesta on Trussin mukaan kiittäminen Elisabetia.

– Hän kasvatti muutaman maan kansanyhteisöstä 56 maan perheen, joka levittäytyy maailman jokaiselle mantereelle.

Trussin mukaan Elisabet antoi maalle tarvittua pysyvyyttä ja voimaa. Hän kuvaili Elisabetia itse Britannian sieluksi, joka jää elämään hänen jälkeensäkin.

Truss pyysi myös Britannian kansalta, että he tulisivat yhdessä joukoin uuden kuningas Charlesin tueksi ja auttaisivat tätä kantamaan suuren vastuun.

– Tänään kruunu vaihtaa omistajaa, kuten se on tehnyt jo yli tuhannen vuoden ajan, uudelle monarkillemme ja valtionpäämiehellemme, hän sanoi.

Lausuntonsa jälkeen Truss keskusteli kuningas Charlesin kanssa, kertoo BBC.