Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Charles julistettiin virallisesti Britannian kuninkaaksi – "Pyrin seuraamaan esimerkkiä, joka minulle on annettu"

Britanniassa Charles on julistettu tänään virallisesti uudeksi kuninkaaksi. Julistaminen tapahtui Lontoossa St. Jamesin palatsissa järjestetyssä seremoniassa puoliltapäivin Suomen aikaa. Kuninkaan hallitsijanimi on Charles III.

– Olen syvästi tietoinen tästä suuresta perinnöstä ja valta-aseman painavista velvollisuuksista, jotka nyt ovat minulle siirtyneet, Charles sanoi puheessaan ennen valansa vannomista.

– Ottaessani vastaan nämä velvollisuudet pyrin seuraamaan innoittavaa esimerkkiä, joka minulle on annettu, kuningas jatkoi viitaten edesmenneeseen äitiinsä, kuningatar Elisabetiin.

Seremoniassa olivat mukana muun muassa Britannian pääministeri Liz Truss ja kaikki elossa olevat entiset pääministerit.

Charlesin seurassa olivat myös hänen vaimonsa, kuningatarpuoliso Camilla, ja hänen vanhin poikansa, kruununprinssi William.

Seremoniassa kerrottiin muun muassa kuningattaren kuolemasta, kunnioitettiin aiempaa hallitsijaa ja ilmaistiin tuki uudelle kuninkaalle.

– Äitini antoi esimerkin elämän mittaisesta rakkaudesta ja epäitsekkäästä palveluksesta perheellemme, kuningaskunnallemme sekä laajemmalle kansakuntien joukolle, Charles sanoi.

– Hänen valtakautensa oli vertaansa vailla niin pituudessa, omistautumisessa kuin kiintymyksessäkin. Surumme keskellä kiitämme häntä mitä uskollisimmasta elämästä.

Charles lausui myös valan, jossa hän vannoi suojelevansa Skotlannin kirkkoa. Perinne on peräisin jo 1700-luvulta.

Kunnialaukauksia eri puolilla Britanniaa

Tämän jälkeen uuden kuninkaan valtaantulo kerrottiin perinteisin menoin koko kansalle. Charlesin noususta kuningatar Elisabetin tilalle hallitsijaksi luettiin virallinen julistus St. Jamesin palatsin parvekkeelta.

Julistusta oli saapunut seuraamaan joukko ihmisiä, vaikka seremonia esitettiin kokonaisuudessaan televisiossa. Seremoniaa ei ole koskaan aiemmin televisioitu.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan osa paikalle saapuneesta yleisöstä oli pukeutunut juhlallisesti, mutta toisilla oli yllään arkisempi asu kuten pyöräilypuku.

Julistuksen jälkeen soitettiin kansallislaulu God Save the King, joka tunnetaan suomeksi nimellä Jumala suojahas. Laulun sanat vaihtelevat sen mukaan, hallitseeko Britanniaa kuningas vai kuningatar.

Laulun jälkeen kuninkaalle vielä hurrattiin kolmesti. Samalla ammuttiin kunnialaukauksia eri puolilla Britanniaa.

Seremonia päättyi hieman kello yhden jälkeen Suomen aikaa.

Seuraavaksi julistus uudesta kuninkaasta luettiin Lontoon vanhan pörssirakennuksen portailla perinteiden mukaisesti. Myös Edinburghissa, Cardiffissa ja Belfastissa luetaan julistus.

Hieman ennen iltapäiväkolmea Suomen aikaa Charlesin kerrottiin palanneen Buckinghamin palatsiin. Brittilehti Guardianin mukaan uuden kuninkaan on määrä tavata koko hallitus vielä tänään iltapäivällä puoli viideltä Suomen aikaa.

Elisabetin hautajaispäivänä yleinen vapaapäivä

Charlesista tuli perimysjärjestyksen mukaisesti kuningas automaattisesti kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen torstaina. Julistusseremonia on perustuslaillinen muodollisuus, jossa monarkin valta tunnustetaan. Varsinaiset kruunajaiset järjestetään myöhemmin, mutta niiden tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä kerrottu.

Britanniassa edesmenneen Elisabetin suruliputukseen lasketut liput on nostettu vuorokauden ajaksi ylös uuden kuninkaan kunniaksi. Elisabetin suruliputus jatkuu jälleen huomenna.

Elisabetin hautajaispäivää ei ole vielä virallisesti kerrottu. Kuningas Charles kuitenkin vahvisti tänään julistusseremonian yhteydessä, että hautajaispäivä on Britanniassa yleinen vapaapäivä.

Sky News -uutismedian mukaan hautajaispäiväksi olisi kaavailtu syyskuun 19. päivää, joka on maanantai.

Charles rikkoo Vilhelm IV:n ennätyksen

BBC:n mukaan Charlesista, 73, tulee Britannian historian vanhimpana kruunattava monarkki. Tätä ennen vanhimpana kruunattu monarkki oli 64 vuoden, 10 kuukauden ja viiden päivän iässä vallan itselleen saanut Vilhelm IV. Hänestä tuli kuningas vuonna 1830.

Charlesin edeltäjästä kuningatar Elisabetista taas tuli hallitsija vain 25-vuotiaana vuonna 1952. Elisabet hallitsi Britanniaa 70 vuotta.

Charlesin lapsista perimysjärjestyksessä seuraava on vanhin lapsi eli kruununprinssi William.

Charles peri paikan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijana äidiltään kuningatar Elisabetilta, joka kuoli torstaina Balmoralin linnassa Skotlannissa 96-vuotiaana.

- - - -

Lähteenä myös AFP.