Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset järjestetään 19. syyskuuta

Torstaina kuolleen kuningatar Elisabetin hautajaiset järjestetään maanantaina 19. syyskuuta Westminster Abbeyssa, kertoo Buckinghamin palatsi. Elisabet kruunattiin samassa kirkossa, ja siellä hän myös solmi avioliiton prinssi Philipin kanssa vuonna 1947.

Kuningatar Elisabetin arkku kuljetetaan Lontooseen tiistaina ilmavoimien koneella. Koneessa on mukana prinsessa Anne, kuningatar Elisabetin ainoa tytär, kertoo BBC.

Hautajaispäivä on Britanniassa yleinen vapaapäivä.

Ennen hautajaisia kuningatar Elisabetin arkku on esillä Westminster Hallissa. Tällöin suurella yleisöllä on mahdollisuus jättää jäähyväiset hänelle.

Kuningatar Elisabet kuoli Balmoralissa torstaina. Tällä hetkellä Elisabetin arkku on Balmoralin linnassa, josta se on määrä siirtää Holyroodhousen kuninkaalliseen palatsiin Edinburghissa sunnuntaina, kertoo muun muassa BBC. Arkku jää sen jälkeen Edinburghin St. Gilesin katedraaliin päiväksi, ja yleisö saa vierailla sen luona.

Muun muassa Japanin keisari matkustamassa hautajaisiin

Japanin keisari Naruhito aikoo matkustaa kuningatar Elisabetin hautajaisiin, kertovat paikalliset mediat. Naruhiton matka olisi hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa sen jälkeen, kun hän itse nousi keisariksi vuonna 2019.

Keisarin oli määrä muutenkin tehdä valtakautensa ensimmäinen ulkomaanmatka Britanniaan vuonna 2020, mutta vierailu peruuntui koronapandemian takia.

Mainichi Shimbun -lehti kirjoitti, että vierailusta tulisi poikkeuksellinen, sillä keisari ei yleensä käy hautajaisissa Japanissa tai ulkomailla. Edellinen keisarillinen hautajaisvierailu tapahtui vuonna 1993, kun Naruhiton isä, keisari Akihito matkusti Belgiaan kuningas Baudouinin hautajaisiin.

Japanin ja Britannian kuningashuoneiden suhteet ovat läheiset. Kruunusta poikansa hyväksi luopunut Akihito osallistui kruununprinssinä Elisabetin kruunajaisiin vuonna 1953. Naruhito opiskeli Oxfordin yliopistossa.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut osallistuvansa hautajaisiin.