Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joukko Turkissa olevia syyrialaispakolaisia suunnittelee pakoa EU:n alueelle

Joukko Syyriasta Turkkiin paenneita ihmisiä suunnittelee pakoa EU:n alueelle. Pakosuunnitelmat selviävät syyrialaispakolaisten viestipalvelu Telegramiin perustamalta kanavalta, joka on perustettu kuusi päivää sitten ja jolla on lähes 70 000 seuraajaa.

Telegram-kanavalla ihmisiä kehotetaan ottamaan mukaan makuupussit, teltat, pelastusliivit, vettä, säilykkeitä sekä ensiaputarvikkeita. Järjestäjät kertovat uutistoimisto AFP:lle, että ihmiset aiotaan jakaa korkeintaan 50 hengen ryhmiin, joista kullakin on oma johtajansa. Jotkut järjestäjistä asuvat jo EU:n alueella.

– Olemme olleet Turkissa 10 vuotta. Meitä suojellaan... mutta länsimaiden on jaettava taakkaa, yhdessä ryhmän ylläpitäjän kanavalle kirjoittamassa viestissä sanotaan.

Turkissa oleskelee virallisesti noin 3,7 miljoonaa syyrialaispakolaista.

Syyrian sisällissota alkoi vuonna 2011, ja lähes puoli miljoonaa ihmistä on kuollut sodan vuoksi. Lisäksi noin puolet Syyriassa ennen sotaa asuneesta väestöstä on joutunut pakenemaan.

Monet Turkissa oleskelevista syyrialaispakolaisista pelkäävät Turkin lähettävän heidät takaisin erityisesti sen jälkeen, kun Turkki on muuttanut suhtautumistaan Syyrian hallintoon. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut valmistelevansa noin miljoonan syyrialaisen pakolaisen lähettämistä takaisin vapaaehtoisesti.

Helmi- ja maaliskuussa 2020 kymmenettuhannet siirtolaiset lähestyivät Turkin ja Kreikan välistä rajaa sen jälkeen, kun Erdogan oli uhannut avata Turkin rajat Eurooppaan. Turkilla on yhteinen maaraja eurooppalaisvaltioista Kreikan ja Bulgarian kanssa. Sekä Kreikka että Bulgaria ovat EU:n jäsenmaita.