Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoilija törmäsi Kiovassa Zelenskyiä kuljettaneeseen autoon – presidentti ei loukkaantunut vakavasti

Ukrainan Kiovassa autoilija törmäsi yöllä presidentti Volodymyr Zelenskyiä kuljettaneeseen ajoneuvoon.

Presidentti ei tämän tiedottajan mukaan loukkaantunut vakavasti. Tiedottaja kertoi aikaisin torstaina, että lääkäri on tutkinut presidentin.

Viranomaiset tutkivat tapahtumien kulun. Tiedottajan mukaan auto osui presidentin autoon ja saattueautoihin.

– Presidentin mukana ollut lääkintähenkilökunta antoi henkilöauton kuljettajalle ensiapua ja siirsi tämän ambulanssiin, tiedottaja Serhi Nikiforov kertoi Facebookissa.

Presidentti oli eilen vierailulla tärkeässä, Harkovan alueella sijaitsevassa Izjumin kaupungissa, jonka Ukrainan joukot ovat vallanneet Venäjältä takaisin.

Torstaina presidentillä oli ohjelmassa tapaaminen EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa. Vierailu on kolmas, jonka von der Leyen tekee Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tänä vuonna.

Von der Leyen lupasi keskiviikkona EU-parlamentissa pitämässään puheessa lisää tukea Ukrainalle. Hän tviittasi aikovansa keskustella Ukrainan ja EU:n talouksien ja kansojen lähentymisestä Ukrainan edetessä kohti EU-jäsenyyttä.

Ukraina otettiin virallisesti EU:n hakijamaaksi kesäkuussa.

Tulvariski väistymässä iskun jälkeen

Aikaisin torstaina julkaistussa puheessaan Zelenskyi kertoi palanneensa Harkovan alueelta.

– Nyt lähes koko alue on vapautettu miehityksestä. Tämä oli sotureidemme ennennäkemätöntä toimintaa. Ukrainalaiset onnistuivat jälleen tekemään sen, mitä monet pitivät mahdottomana, Zelenskyi ylisti.

Presidentti kommentoi myös keskiukrainalaista Kryvyi Rihin kaupunkia, jossa on presidentinkanslian mukaan tulvariski venäläisiskun jäljiltä. Kahdeksalla risteilyohjuksella tehty isku vahingoitti infrastruktuuria, mistä on seurannut joen tulvimista.

– Kryvyi Rihiin tehdyn ohjushyökkäyksen alueella tehdään kaikki Venäjän halpamaisen iskun seurausten ehkäisemiseksi, presidentti sanoi.

Aamun tietojen mukaan korjaukset ovat edistyneet ja veden taso on laskussa. Guardianin mukaan korjaustyöt ja paikallisten asukkaiden evakuoinnit jatkuivat läpi yön.

Tutkimuslaitos ISW arvioi, että venäläiset todennäköisesti tähtäsivät patoon, aiheuttaakseen tulvimista ja vaikeuttaakseen ukrainalaisten etenemistä.

Zelenskyi sanoi, että isku kohdistui rakenteisiin, joilla ei ole sotilaallista arvoa. Hän näkee, että siviileihin kohdistuvat iskut ovat yksi syy, minkä takia Venäjä tulee hänestä häviämään sodan.

Zelenskyi syntyi ja vietti lapsuutensa Kryvyi Rihissä.

Osa venäläisjoukoista paennut paniikissa

Britannian puolustusministeriön päivittäiskatsauksen mukaan Ukrainan joukot ovat vahvistaneet otettaan venäläismiehittäjiltä takaisin vallatuilla alueilla Harkovan alueella. Venäläisjoukot ovat suureksi osaksi vetäytyneet pois Oskiljoen länsipuolelta.

Ministeriön mukaan osa venäläisjoukoista on vetäytynyt hyvässä järjestyksessä, toiset taas näyttävät paenneen paniikissa jättäen jälkeensä arvokasta kalustoa.