Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhat yrittäjää kertoo nyt, miksi investointihalut sulivat: "Viisas ei ammu omaan jalkaansa"

Suomalaisyrittäjien investointihaluja jarruttavat nyt energia hinta, Venäjä sekä ammattiyhdistysliikkeet toimet. Perässä tulevat kasvava julkinen velka ja työvoiman hinta.

Asia ilmenee Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä, johon vastasi 1 011 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajaa.

Eniten investointeja lykkää kallis energia. Tätä mieltä oli 59 prosenttia vastaajista, kun huhtikuussa luku oli 49 prosenttia.

– Investoiva yritys tarvitsee luotettavan näkymän siitä, että energiaa on riittävästi ja järkevällä hinnalla. Siksi on tärkeää varmistaa, että meillä on riittävästi tarjontaa ja markkina toimii, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo tiedotteessa.

Kyselyn mukaan ay-liike on suurin investointijarru yli viisi henkilöä työllistäville yrityksille. Se on myös suurin investointihalukkuutta vähentävä tekijä teollisuudessa.

– Investoiva yritys on ennen kaikkea duunarin etu. Toivon ay-johtajien ymmärtävän, miten yritykset näkevät heidän toimintansa, ja vetävät siitä johtopäätöksensä. Viisas ei ammu omaan jalkaansa, Pentikäinen sanoo.

Ukrainaan hyökännyt Venäjä on myös merkittävä yritysten investointihaluja vähentävä tekijä.

– Venäjään voimme vaikuttaa lähinnä määrätietoisen pakotepolitiikan kautta. Yrityksissä ymmärretään, että Venäjän toimia on pakko hillitä, ja sillä on hintansa.

Yrittäjägallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar elokuussa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.