Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fingrid päivitti arvionsa sähkön riittävyydestä tulevana talvena – kehottaa varautumaan sähkökatkoihin

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kehottaa jälleen suomalaisia varautumaan tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoksiin. Kehotus sisältyy Fingridin päivitettyyn arvioon sähkön riittävyydestä ensi talvena.

Arviossa todetaan, että sähkön tuonnin saatavuus Etelä-Ruotsista on heikentynyt, koska Ringhals 4 -ydinvoimayksikön huollon on ilmoitettu pitkittyvän tammikuun loppuun asti. Tämän vuoksi Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät on varoittanut, että Etelä-Ruotsissa riski sähkökatkoille on kasvanut.

Huippukulutustilanteissa Suomeen on tuotu merkittäviä määriä sähköä juuri Ruotsista sekä Virosta.

Kotimaan tehotaseen sen sijaan arvioidaan pysyvän samalla tasolla kuin aiemmassa arviossa.

Jokainen voi vaikuttaa tarvittavaan sähkön määrään

Fingrid huomauttaa, että jokainen suomalainen sähkön kuluttaja voi vaikuttaa tarvittavaan sähkön määrään. Koska Suomi on eniten tuontisähkön varassa juuri kulutushuippujen aikaan, tyypillisesti arkiaamuina ja alkuiltoina, kannattaa kulutusta vähentää erityisesti silloin. Näin voidaan vähentää tarvittavaa tuontisähköä, mikä taas vähentää olennaisesti sähköpulan riskiä. Sähkön kulutusta kannattaa siirtää erityisesti yöaikaan.

Fingrid kertoo päivittävänsä arviota sähkön riittävyydestä tulevana talvena tilannekuvan muuttuessa.