Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elisabetin hautajaiset ovat koskettaneet koko maailmaa, katso herkät kuvat

Kuningatar Elisabetin kuolema ja hautajaiset on yhdistänyt brittejä, maailmaa ja kuningattaren lähisukua. Lontoon keskusta oli täynnä kuningattaren arkkusaattuetta seuraamaan tulleita ihmisiä.

Suuri menetys yhdistää brittejä ja lähisukua. Elisabet hallitsi yli 70 vuotta, monilla ei ole mitään kokemusta muusta maan hallitsijasta.

Kuningas Charles III herkistyi siunaustilaisuudessa kyyneliin. Rakkaan äidin poismeno konkretisoitui jälleen arkun lähellä.

Kruununperimysjärjestyksessä ensimmäisenä oleva prinssi William on aiemmin kertonut, että hänen elämänsä raskaimpia kokemuksia oli äitinsä, prinsessa Dianan hautajaisissa arkun perässä kulkeminen.

Willian oli lapsi kun hänen äitinsä kuoli nuorena yllättäen. Prinssin isoäiti Elisabet sen sijaan oli 96-vuotias. Etukäteen ei ollut tietoa, haluaako William lapsiaan lainkaan hautajaisiin. Kruununperimysjärjestyksessä toisena oleva 9-vuotias prinssi George kuitenkin osallistui siunaustilaisuuteen Westminister Abbeyssä, kuten myös kolmantena kruununperimysjärjestyksessä oleva 7-vuotias prinsessa Charlotte. Heidän pikkuveljensä Louis sen sijaan ei osallistunut.

Kuningas Charlesin poika, prinssi Harry ja hänen vaimonsa, amerikkalainen näyttelijä Meghan osallistuivat hautajaisiin. Harryllä ei kuitenkaan ollut yllättäen sotilasunivormua, koska hän luopui kuninkaallisista velvollisuuksistaan muutettuaan ensin Kanadaan ja sittemmin Yhdysvaltoihin.

Kuningattaren pojalla, prinssi Andrewlla ei myöskään ollut sotilasunivormua. Sen sijaan prinssi Edwardilla ja prinsessa Annella oli.

Westminister Abbeyn katedraalin siunaustilaisuuteen oli kutsuttu noin 2000 henkilöä. Suomea edustivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Kuningattaren arkku kuljetettiin Lontoon keskustan läpi saattueessa katedraalista. Elisabet haudataan myöhemmin muiden kuninkaallisten tapaan Pyhän Yrjön kappeliin. Kuningatar pääsee siellä jälleen aviopuolisonsa prinssi Philipin lähelle.