Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoliiton Saramo: Hallitusriveistä livenneet saivat sääntöjen mukaiset rangaistukset – "Ryhmä jatkaa täysillä hallitustyötä jos se ja kun se on mahdollista"

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan kaikki puolueen kansanedustajat ovat nyt sitoutuneita hallitusyhteistyöhön ja ryhmän sääntöjen mukaiset rangaistustoimet on tehty.

Hän ei kuitenkaan vastannut toimittajille, millaiset rangaistukset potilasturvallisuuslakia vastaan äänestäneet viisi kansanedustajaa saivat. Saramon mukaan se on ryhmän sisäinen asia.

– En rupea niitä nyt sen enempää tässä käymään, mutta ryhmä jatkaa täysillä hallitustyötä, jos se ja kun se on mahdollista, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Saramo sanoo eduskuntaryhmän olleen rangaistustoimista yksimielinen.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto tekee nyt kaikkensa sen eteen, että luottamus saadaan muissa hallitusryhmissä takaisin ja se pysyy.

Vasemmistoliiton riveistä lakia vastaan äänestivät maanantaina Anna Kontula, Katja Hänninen, Markus Mustajärvi, Jari Myllykoski ja Said Ahmed Suldaan.

Saramon mukaan ryhmä ei tiedota sanktioista, mutta edustajat voivat itse kertoa, jos haluavat. Hänninen poistui kokouksesta kommentoimatta kesken kaiken, ja Myllykoski ei tiennyt, minkä rangaistuksen hän oli saanut, koska tuli kokoukseen myöhässä.

– Oletettavaa on, että se on huomautus tai varoitus, hän sanoi.

Muita vastaan äänestäneitä ei kokoushuoneesta nähty poistuvan.

"Opiksi otetaan"

Vasemmistoliitolla on 16 kansanedustajaa, heistä seitsemän äänesti lain puolesta ja neljä oli pois äänestyksestä. Ainakin yksi poissa olleista on kertonut, että olisi äänestänyt lakia vastaan. Kurinpitotoimet kuitenkin kohdistuivat vain niihin, jotka äänestivät vastaan.

Saramo arveli, että tapahtuneesta jää jonkinlaisia arpia vasemmistoliiton sisälle, mutta luonnehti torstaina käytyä keskustelua kuitenkin rakentavaksi ja hyväksi.

– Uskon, että ryhmä tästä yhtenäisenä pääsee jatkamaan.

Saramon mukaan prosessi oli poikkeuksellinen, koska potilasturvallisuuslaki piti tuoda kiireellä eduskuntaan.

– En halua sitä selitellä sen kummemmin, mutta tämmöinen tapaturma kävi ja tietysti lähdetään siitä, että toiste tämmöistä ei satu.

Saramo myönsi, että prosessi ei ollut onnistunut ja sanoi, että siitä otetaan opiksi.

Pääministeri Marin: Luotan siihen että Andersson ja Saramo tehneet parhaansa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei vielä heti eduskunnan kyselytunnin jälkeen tiennyt, miten vasemmistoliiton ryhmä oli tilannetta käsitellyt. Hän sanoi pitävänsä kiinni siitä, että hallituspuolueiden on syytä noudattaa hallituksen yhdessä sopimia pelisääntöjä.

– Tiedän, että puheenjohtaja (Li) Andersson ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Saramo ovat kovasti tehneet töitä oman ryhmänsä sisällä tässä asiassa. Minulla on luottamus siihen, että he ovat tehneet asiassa parhaansa niin, että hallituksen yhteisiä pelisääntöjä noudatettaisiin.

Hän sanoi aikovansa vielä keskustella asiasta Anderssonin kanssa.