Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autismiliiton mukaan psykologian yo-koe levitti väärää tietoa – ylioppilastutkintalautakunta pahoittelee

Autismiliiton mukaan torstain ylioppilaskirjoitusten psykologian osuudessa ollut kysymys levittää väärää tietoa autismista.

Liitto kertoi sosiaalisessa mediassa saaneensa tietoonsa, että osuudessa autismia käsitellään mielenterveyden häiriönä ja kysymyksessä tarkastellaan autismin puhkeamisikää.

– Kysymys levittää väärää tietoa autismista, joka ei ole jossain vaiheessa elämää puhkeava sairaus, vaan ihmisen synnynnäinen ominaisuus, korjasi liitto.

Liitto kertoi myös olleensa jo heti yhteydessä ylioppilastutkintolautakuntaan ja jatkavansa asian selvittämistä.

Kyseessä oli kokeen tehtävä 6, jonka kuvaajissa oli kuvattu, kuinka todennäköisyys sairastua ensimmäisen kerran eri mielenterveyshäiriöihin vaihtelee iän mukaan.

Kuvaajat koskivat aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriötä adhd:tä, autismikirjon häiriötä, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, anoreksiaa, masennushäiriötä ja posttraumaattista stressihäiriötä.

Tehtävässä piti valita yksi kuvaajissa esitetyistä mielenterveyshäiriöistä ja kuvaile sen keskeisiä piirteitä. Vastaajan tuli pohtia, miksi todennäköisyys sairastua kyseiseen mielenterveyshäiriöön on suurimmillaan tietyssä iässä ja kehitysvaiheessa.

Ylioppilastutkintolautakunta vastasi liitolle ripeästi Twitterissä ja pahoitteli "psykologian tehtävässä käytettyä, alkuperäisestä aineistosta suoraan käännettyä termiä".

– Ylioppilastutkintolautakunta ei pidä autismia tai adhd:ta mielenterveyden häiriönä. Tehtävänannossa olisi ollut syytä selittää, että osa aineistosta käsittelee neurobiologista vaihtelevuutta, lautakunta vastasi.

Jos kokelas tunnistaa tämän vastauksessaan, lautakunnan mukaan sitä voidaan pitää ansiona. Sensorikokous päättää tehtävän lopullisesta arvostelusta.