Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paavo Väyryseltä käsittämätön kirjoitus – syyttää sotapropagandaa Suomen Nato-hakemuksesta ja Ukrainaa Venäjän hyökkäyksestä

Entinen ulkoministeri ja europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) julkaisi perjantaina blogiinsa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan käsittelevän kirjoituksen. Väyrynen arvostelee kirjoituksessa voimakkaasti sodasta käytettävää retoriikkaa Suomessa, syyttää Ukrainaa ja länsimaita sodan alkamisesta ja pohtii Venäjän mahdollista ydinaseiskua.

Väyrysen mukaan Suomessa on vallalla "voimakkaampi Ukrainan sotaan liittyvä propaganda kuin muissa perinteissä länsimaissa".

Propagandan voimakkuus selittyy Väyrysestä muun muassa Suomen kansan historiallisella Venäjän ja venäläisten pelolla ja vihalla, ja sillä että Venäjän hyökkäystä Ukrainaan käytettiin perusteena hakea Nato-jäsenyyttä. Väyrynen kutsuu kirjoituksessaan päätöstä huonosti harkituksi.

Väyrynen väittää kirjoituksessaan Ukrainan vuoden 2014 vallankumouksen olleen "länsimaiden tukema laiton vallankaappaus", jossa valtaan nousseet ryhtyivät "vainoamaan maan itäosissa ja Krimin niemimaalla asunutta venäjänkielistä vähemmistöä". Narratiivi on samanlainen, kuin Venäjän johtajien julkisuudessa esittämä.

– Ukrainaa vietiin samalla Natoon, mistä seurasi sisällissota ja Krimin valtaus, Väyrynen kirjoittaa.

– Kuluneiden kahdeksan vuoden aikana Donbassin venäjänkielisillä separatistialueilla menehtyi Ukrainan asevoimien tulituksessa noin 10 000 ihmistä, sekä sotilaita että siviilejä, Väyrynen kirjoittaa myös.

Ukrainan asevoimien Harkovassa toteuttamaa vastahyökkäystä Väyrynen ei kutsu "kovin vakavaksi takaiskuksi", mutta totesi sen osoittaneen, että länsimaiden antamalla aseavulla Ukraina voi saada aikaan suurta vahinkoa Venäjän asevoimille.

Hän syyttää Yhdysvaltoja sodan pitkittämiseen pyrkimisestä, ja väittää Ukrainan voineen välttyä Venäjän hyökkäykseltä, jos se olisi ollut valmis toteuttamaan Minsk II-sopimuksen ja luopumaan Nato-jäsenyydestä.

Väyrynen sanoo sodan siirtyneen uuteen vaiheeseen. Venäjän aloittama liikekannallepano tarkoittaa, ettei se aio tyytyä häviäjän asemaan, Väyrynen sanoo.

Hän uskoo Venäjän aikovan liittää kaikki valloittamansa alueet itseensä.

– Tämä merkitsee myös sitä, että se saattaa katsoa ydinasestrategiansa mukaiseksi käyttää taktisia ja pienimuotoisia ydinaseita, jos näitä alueita vastaan hyökätään. On syntymässä tilanne, josta varoitinkin 3. heinäkuuta kirjoittamassani blogissa "Voisiko Venäjä käyttää Ukrainassa ydinaseita"?

– Nyt vihdoinkin pitäisi saada tämä mieletön sota loppumaan, Väyrynen päättää kirjoituksensa.