Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän armeijan logistiikasta vastanneelle ministerille potkut – tilalle "Mariupolin teurastaja"

Venäjän armeijan logistiikasta vastaava varapuolustusministeri Dmitri Bulgakov on siirretty muihin tehtäviin, kertoo Venäjän puolustusministeriö viestipalvelu Telegramissa. Puolustusministeriön mukaan Bulgakovin tilalle on valittu kenraalieversti Mihail Mizintsev, joka johti alkuvuodesta Venäjän hyökkäystä Mariupoliin. Hyökkäyksen aikana kaupungissa kuoli ukrainalaisviranomaisten mukaan jopa kymmeniätuhansia siviilejä.

Venäjällä on ollut Ukrainan sodan aikana merkittäviä ongelmia joukkojen huollon suhteen, ja joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan logistiikka on Venäjän armeijan heikko lenkki.

Lisäksi keskiviikkona Venäjällä julistettu liikekannallepano tulee vaatimaan myös runsaasti logistisia resursseja, sillä eri puolilta Venäjää saapuvat sadattuhannet reserviläiset tarvitsevat koulutusta ja varusteita.

Venäjä yrittää värvätä sotilaita vallatuilta alueilta

Venäjän viranomaiset ovat väitetysti aloittaneet paikallisväestön värväämisen joukkoihinsa Zaporizhzhjassa ja Hersonissa, kertoo brittilehti Guardian.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän armeijaan värvätään ihmisiä, jotka "luopuvat Ukrainan kansalaisuudesta ja saavat Venäjän passin". Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti perjantai-illan puheessaan miehitetyillä alueilla asuvia piiloutumaan Venäjän liikekannallepanolta, välttelemään kutsuntakirjeitä ja pyrkimään Ukrainan hallussa oleville alueille.

Lisäksi Zelenskyi pyysi Venäjän armeijaan värvättyjä ukrainalaisia muun muassa sabotoimaan ja estämään venäläisten joukkojen operaatioita.

Biden varoitti Venäjää liittämästä alueita itseensä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti perjantaina Venäjää liittämästä Ukrainalta valtaamiaan alueita vilpillisten kansanäänestysten myötä osaksi Venäjää.

Biden uhkasi lausunnossaan Yhdysvaltain liittolaisineen lisäävän taloudellista painostusta Venäjää kohtaan.

– Teemme työtä liittolaistemme kanssa asettaaksemme lisää pikaisia ja vakavia taloudellisia kustannuksia Venäjälle, hän sanoi.

Zelenskyi kertoi perjantaisessa puheessa uskovansa, että Venäjän lumeäänestykset tuomitaan maailmalla.

Perjantaina Venäjä aloitti näennäisiä kansanäänestyksiä neljällä Ukrainalta valtaamallaan alueella liittääkseen ne Venäjään.

BBC:n haastatteleman zaporizhzhjalaisen naisen mukaan aseistetut joukot kulkevat ovelta ovelle keräämässä vastauksia äänestyslipukkeisiin. Naisen mukaan tilanne on "erittäin karmiva ja pelottava".

Venäjä tekee iskuja hidastaakseen Ukrainan etenemistä

Venäjä pyrkii hidastamaan Ukrainan joukkojen etenemistä aiheuttamalla tulvia sen kulkuväylille, arvioi Britannian tiedustelupalvelu päivittäisessä raportissaan.

Raportin mukaan Venäjä on iskenyt tällä viikolla kahdesti Siverskyi Donets -joella sijaitsevaan patoon. Edellisviikolla kohteena oli Inhuletsjoen varrella oleva pato Ukrainan keskiosassa.

Iskujen ei arvioida häirinneen Ukrainan etenemistä juurikaan, sillä padot sijaitsevat kaukana taistelualueilta.

Venäjä on tehnyt lauantaina uusia ohjusiskuja myös Zaporizhzhjaan, kirjoittaa Guardian.

Yksi ohjus on osunut asuintaloon ja aiheuttanut tulipalon. Yksi ihminen on kuollut ja useita loukkaantunut.

Asiasta on lehden mukaan kertonut Zaporizhzhjan alueen paikallishallinnon johtaja Oleksandr Starukh Telegram-kanavallaan.

Zaporizhzhjassa, Luhanskissa, Donetskissa ja Hersonissa on samaan aikaan käynnissä niin kutsuttu "kansanäänestys", jossa näennäisesti äänestetään alueiden liittämisestä Venäjään.

Kiinalta vastareaktio Venäjän "kansanäänestyksille"

Venäjän järjestämät niin kutsutut kansanäänestykset Ukrainalta valtaamillaan alueilla ovat saaneet jopa Kiinalta vastareaktion.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi perjantaina, että "kaikkien maiden suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava". Wang Yi esitti kommenttinsa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleballe YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Kiina on ollut Venäjän läheisin liittolainen helmikuussa alkaneesta hyökkäyksestä lähtien.

Valtaosa Izjumiin haudatuista siviilejä

Kaikkien Izjumin suurelle hautapaikalle haudattujen ruumiiden ylöskaivaminen on saatu päätökseen, kertoi Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko perjantai-iltana Facebook-tilillään.

Ukraina valtasi Izjumin kaupungin takaisin syyskuun alussa, jolloin laaja hautapaikka myös löydettiin.

Asiasta uutisoi muun muassa Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Klymenkon mukaan haudoista nostettiin ylös 447 ruumista, joista vain 22 oli ollut palveluksessa olleiden sotilaiden ruumiita. Noin puolet haudatuista oli naisia ja viisi lapsia, Klymenko sanoi.

Useissa ruumiissa oli Klymenkon mukaan merkkejä kidutuksesta.

– Rikostutkijoilla on edessään vaikea tehtävä. Heidän pitää tunnistaa jokaisen surmatun ruumiit. Sukulaisten tulisi pystyä hautaamaan heidät inhimilliseen tapaan, hän sanoi.

Aiemmin ukrainalaisviranomaiset kertoivat, että ylös kaivetut ruumiit kuljetetaan jatkotutkimuksiin Harkovaan.

– Yksikään yksityiskohta ei jää tutkimatta, sillä rikolliset on saatava vastuuseen, Klymenko sanoi.

Zelenskyi kertoi perjantaisessa puheessaan Izjumin hautapaikalla käyneen kymmeniä edustajia useista Euroopan maista.

– Maailma saa tietää kaiken jokaisesta rikoksesta, jonka Venäjä on tehnyt miehittämillään alueilla, Zelenskyi sanoi.