Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meduza: Venäjä aikoo kieltää palvelusikäisiltä miehiltä maasta poistumisen – jopa Putinin tukijat huolestuneita liikekannallepanon ongelmista

Venäjä aikoo kieltää palvelusikäisiltä miehiltä maasta poistumisen, kirjoittaa Latviasta toimiva venäläinen uutissivusto Meduza. Meduza perustaa juttunsa kahteen nimettömään, presidentti Vladimir Putinin hallintoa lähellä olevaan lähteeseen.

Ensimmäisen lähteen mukaan kielto poistua maasta tulisi voimaan keskiviikkona. Toisen lähteen mukaan rajat suljettaisiin niin kutsuttujen kansanäänestysten jälkeen. Neljällä Venäjän Ukrainalta miehittämällä alueella järjestettyjen äänestysten on arvioitu päättyvän tiistai-iltana.

Maasta poistuminen onnistuisi värväysikäisiltä miehiltä kiellon jälleen ainoastaan erillisellä viisumilla, joka tulisi anoa puolustusviranomaisilta. Sivuston tietoja ei ole vielä varmistettu muista lähteistä.

"Tällaiset ylilyönnit ovat täysin mahdottomia hyväksyä"

Venäjällä kaksi Putinin keskeistä tukijaa on esittänyt huolensa siitä, miten liikekannallepano on järjestetty maassa, brittilehti Guardian kirjoittaa.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko sanoo olevansa tietoinen, että kutsuntoihin on joutunut miehiä, jotka eivät ole palveluskelpoisia.

– Tällaiset ylilyönnit ovat täysin mahdottomia hyväksyä. Mielestäni on vain oikein, että ne aiheuttavat yhteiskunnassa jyrkän reaktion, hän sanoo pikaviestinpalvelu Telegramissa.

Venäjän aluehallinnoille osoittamassaan viestissään hän vaati, että osittainen liikekannallepano on järjestettävä sovittujen kriteerien mukaisesti ilman yhtäkään virhettä.

Myös Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on ottanut asiaan kantaa.

– Olemme saaneet valituksia asiasta. Jos virhe on tapahtunut, sen korjaaminen on välttämätöntä, Volodin sanoi.

– Viranomaisten kaikilla tasoilla tulee ymmärtää vastuunsa, hän jatkoi.

Liikekannallepano on herättänyt vahvaa vastustusta Venäjällä. Liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa on kuluneella viikolla otettu kiinni yli 2 000 ihmistä, kertoo Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info.

Täydennystä sotaan valmistautumattomalle kansalliskaartille?

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportissa arvioidaan, että Venäjän liikekannallepanoa voidaan käyttää maan kansalliskaartin vahvistamiseen.

Kansalliskaartin yksiköillä on ollut tärkeä rooli niin taistelujen eturintaman kuin sen taustan turvaamisessa Ukrainassa. Parhaillaan ne organisoivat niin kutsuttujen kansanäänestysten järjestelyjä Venäjän miehittämillä alueilla.

Kansalliskaartiin kohdistuu todennäköisesti merkittävää painetta nyt, kun sen vaaditaan sekä tukehduttavan Venäjällä puhjenneita mielenosoituksia että osallistuvan operaatioihin Ukrainassa. Kaartin tehtävänä on perinteisesti ollut toimia maan sisäisissä tehtävissä ja turvata presidentti Putinin hallinnon jatkumo.

Tiedusteluraportin mukaan kansalliskaarti oli erityisen huonosti valmistautunut kiivaisiin taisteluihin, joihin se on joutunut Ukrainassa.

Ukrainan armeija: Iranilaisvalmisteiset droonit iskivät jälleen Odessaan

Ukrainan asevoimien mukaan iranilaisvalmisteiset droonit iskivät jälleen eteläiseen satamakaupunki Odessaan viime yönä. Vihollinen osui hallintorakennukseen kolmesti, ja yhden droonin Ukrainan ilmavoimat ampuivat alas, armeijan Facebook-viestissä sanotaan.

Armeijan tiedottaja sanoo uutistoimisto AFP:lle droonien olevan iranilaisia.

Iskut tapahtuivat kaksi päivää sen jälkeen, kun kaksi siviiliä kuoli Odessassa Venäjän tehtyä sinne iskun Iranissa valmistetuilla drooneilla. Ukraina ilmoitti tapahtuman jälkeen vähentävänsä Iranin diplomaattista läsnäoloa maassaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP