Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa sai tehtyä kaasusopimuksen Persianlahden kierroksellaan – energiariippuvuus Venäjästä helpottuu

Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Saksa ovat solmineet energiantoimitusta koskevan sopimuksen. Uuden "energiaturvallisuussopimuksen" mukaan Yhdistyneet arabiemiirikunnat toimittaa Saksalle nesteytettyä maakaasua ja dieseliä. Esimerkiksi dieseliä luvataan toimittaa Saksaan ensi vuonna jopa 250 000 tonnia joka kuukausi.

Arabiemiraattien teollisuusministeri Sultan Ahmed Al Jaber kutsui sopimusta "virstanpylvääksi", joka vahvistaa maiden välistä energiayhteistyötä.

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan sopimus on "tervetullut".

Saksa haluaa eroon energiariippuvuudesta Venäjään

Aiemmin tänään liittokansleri totesi, että Saksa ei tule enää koskaan olemaan riippuvainen vain yhdestä energiantoimittajasta ja sen päätöksistä. Parhaillaan Persianlahden maissa lyhyellä kierroksella olevan Scholzin mukaan Saksaan rakennetaan infrastruktuuria, jonka myötä kaasutoimituksia on mahdollista saada muualtakin kuin yhdestä lähteestä.

– Tilanne, jossa olemme riippuvaisia yhdestä toimittajasta ja sen tekemistä päätöksistä, ei varmasti tule enää toistumaan, Scholz totesi toimittajille vieraillessaan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupungissa Abu Dhabissa sunnuntaina.

Saksa on ollut erittäin riippuvainen venäläisestä maakaasusta, mutta maa on pyrkinyt monipuolistamaan energiansaantiaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa. Scholzin matkan tavoitteena onkin neuvotella uusia energiasopimuksia fossiilisten polttoaineiden tuottajien kanssa.

Lauantaina Saudi-Arabiasta alkanut Persianlahden kierros jatkuu vielä Qatariin.