Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija ei ennusta Italian uudelle hallitukselle helppoa taivalta

Italian veljet -puolueen selvä vaalivoitto varmisti Giorgia Melonin nousevan maan seuraavaksi pääministeriksi. Vanhempi tutkija Marco Siddi Ulkopoliittisesta instituutista ennustaa hallituksen yhteistyökyvyn voivan kuitenkin joutua kovalle koetukselle.

Hallituskumppanit, eli Lega-puolueen Matteo Salvini ja Forza Italian Silvio Berlusconi, eivät ole tottuneet olemaan muiden johdettavina, Siddi muistuttaa. Molemmilla puolueilla on lisäksi aiempaa kokemusta hallituksessa työskentelystä, toisin kuin Italian veljet -puolueella.

– Kumpikaan heistä (Salvini ja Berlusconi) ei ole erityisen tottunut soittamaan toista viulua, joten Melonilla ei tule olemaan helppoa, Siddi sanoo.

Hänen mukaansa erityisesti nykyisen talouskriisin oloissa on mahdollista, että Salvini ja Berlusconi pysyvät kyllä osana koalitiota, mutta alkavat esittää yhä enemmän omia poliittisia vaihtoehtojaan.

Meloni toimi vuosina 2008–11 nuorisoministerinä, mutta kuului tuolloin hallitusta johtaneen pääministeri Berlusconin puolueen riveihin.

Sukupuolelle ei pidä panna liikaa painoa

Vaikeuksia voi siis olla luvassa, mutta toisaalta nykyiselle koalitiolle ei ole uuden parlamentin oikealla laidalla Siddin mukaan mitään vaihtoehtoa. Jos yhteistyö karahtaisi kiville, edessä olisivat jälleen uudet vaalit.

– En ole varma, haluaisiko oikeisto viedä keskinäisen riitelynsä niin pitkälle, että he menettäisivät (hallitus)asemansa, tutkija pohtii.

Pelkkiä numeroita katsoen Melonin lähtökohdat ovat hyvät: Italian veljet menestyi odotetun hyvin, kun taas Salvinin Lega odotuksia huonommin.

– Tämä kallistaa koalitiossa vaakaa yhä enemmän Melonin suuntaan, Siddi toteaa.

Melonista tulee Italian historian ensimmäinen naispääministeri, mutta tälle asialle Siddi ei panisi liikaa painoarvoa.

– Hänen puheensa ja viestinsä ovat olleet hyvin maskuliinisia ja paternalistisia, Siddi arvioi.

Hän muistuttaa lisäksi, että koko oikeistokoalitio, kuten myös Melonin oma puolue, ovat muuten hyvin miesvaltaisia.

Siddin mukaan Italia veljet -puoluetta voi luonnehtia "jälkifasistiseksi". Historiallisesti mielenkiintoinen sattuma on se, että Benito Mussolinin tukijoiden marssista Roomaan ja fasistien valtaannoususta Italiassa tulee ensi kuussa kuluneeksi tasan sata vuotta.

Puola ja Unkari eri maata

Italian uuden hallituksen ulkopoliittinen liikkumavara on rajattu, joten suurimmat muutokset nähtäneen kotimaan politiikassa, kuten esimerkiksi vähemmistöjen asemassa, Siddi summaa.

Maan julkinen velka suhteessa budjettiin on pelottavan suuri.

– Melonin on varmistettava, että EU:n elpymisrahojen virta Brysselistä Italiaan jatkuu, eikä hänellä ole paljoa liikkumatilaa, Siddi sanoo.

Uusi pääministeri ei halua kokea samaa kohtaloa kuin lähimmillä hengenheimolaisilla Puolalla ja Unkarilla, joilta EU:n elpymisrahahanat on laitettu kiinni.

– EU:n olisi toki hankalampaa tehdä sellaista päätöstä unionin 60-miljoonaisen perustajavaltion ja euroalueen jäsenen kohdalla, Siddi arvioi.

Hän muistuttaa samalla, että Italian demokraattien perinne on itäisen Euroopan maita pidempi ja maan poliittinen järjestelmä sisältää lukuisia vallan tasapainon ja oikeusvaltion toimivuuden varmistavia järjestelyjä (checks and balances).

Venäjällä ja erityisesti Kremlissä Italian vaalitulos ei anna Siddin mukaan juuri aihetta juhlia.

– Italia ei yksin pysty muuttamaan EU:n tai Naton (Venäjä-)linjaa eikä tämä ole ollut Melonille minkäänlainen prioriteetti, Siddi toteaa.