Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Duuma jyrähti sotarekrytoinneista: ”Nopeus korvannut laadun, emme hyväksy ylilyöntejä”

Venäjän duuman ylä- ja alahuoneen puheenjohtajat jyrähtivät pakkomobilisaation venäläiseen yhteiskuntaan viikossa tuomasta sekasorrosta.

– Hyvät kuvernöörit, olette täysin vastuussa alamaistenne liikekannallepanokampanjoiden toteuttamisesta, jyrähti ja rauhoitteli duuman ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvienko Telegramissa.

Duuman alahuoneen puheenjohtaja Vjatsheslav Volodin muistutti lisäksi Telegramissa, että kutsunta ei voi olla umpimähkäistä, vaan eri määräyksiä on noudatettava.

Osittaiseen liikekannallepanoon kerrottiin ensin määrättävän 300 000 reserviläistä, sitten on ollut ilmassa jopa 1 200 000:n värväys.

 – On tärkeää, että osittainen liikekannallepano tapahtuu lainsäädännön mukaisesti, Volodin viesti alueviranomaisille.

Matvienkosta näyttää, että kuvernööreille ”on tärkeämpää raportoida nopeasti kuin suorittaa tärkeä valtion tehtävä laadukkaasti”.

– Tällaisia ylilyöntejä ei voida missään nimessä hyväksyä, Matvienko kirjoitti ankarasti.

Vahvasti hierarkkisessa yhteiskunnassa, jollainen Venäjän johtamisjärjestelmä on, alueviranomaiset ilmeisesti säikähtivät presidentti Vladimir Putinin osittaisen liikekannallepanon yhteydessä esittämää vetoamusta joukkojen kokoamisessa. Miellyttääkseen presidenttiä ja välttääkseen rankaisuja alueviranomaiset ryhtyivät kiireesti toimeen.

Alueet lähtivät vauhdilla liikkeelle ja reserviläisiä on kielletty jopa matkustamasta alueensa ulkopuolella Venäjän sisällä.

Sotaa vastustaviin mielenilmauksiinkin osallistuville on jaettu pidätysten yhteydessä kutsuntakirjeitä käteen. Jopa Moskovan keskustassa, jossa yleensä soittaa katusoittajia ja ihmiset nauttivat hetkestä, on erittäin jännittynyt tunnelma.

Vaikuttaa, että duuman puheenjohtajisto haluaa nyt pitää yllä sitä vähäistäkin uskoa, joka Venäjällä vielä on oikeusvaltioon. He pyrkivät selvästi rauhoittamaan venäläiseen yhteiskuntaan viikon sisällä levinnyttä liki hysteeristä tunnelmaa.

Duuman puhemies Volodin totesi tiukasti, kuinka ”viranomaisten joka tasolla pitäisi ymmärtää vastuunsa”.

– Jos kohtaat asetusten, lakien tai sääntöjen rikkomuksia ilmoita. Emme jätä ketään yksin ongelmien kanssa, Volodin viesti.

Ylähuoneen puhemies Matvienko kehotti olemaan yhteydessä viranomaisiin, mihin vuorokaudenaikaan tahansa:

– Varmistamaan osittaisen liikekannallepanon toteuttamisen ilmoitettujen kriteerien mukaisesti, ilman ainuttakaan virhettä.

Matvienko on melko passiivinen Telegramissa ja hänellä on vain reilut 5 000 seuraajaa, mutta hänen sunnuntaista postaustaan oli luettu maanantaina aamupäivällä yli 600 000 kertaa.

Volodin on laukonut useammin vahvoja kannanottoja Telegramissa ja hänellä on yli puoli miljoonaa seuraajaa. Hänen kyseistä postaustaan oli luettu maanantaina aamupäivällä jo yli miljoona kertaa.

Voisi kuvitella, että näiden jyrähdysten jälkeen viranomaiset lukevat vielä kertaalleen uusimmat, pikku hiljaa täydentyvät kutsuntaohjeet. Nähtäväksi jää, rauhoittaako tämä venäläiseen yhteiskuntaan virinnyttä paniikkia.